Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 13744 | Bouwkundig element

Scherpenbergmolen en molenaarshuis

Antwerpsesteenweg 378 (Malle)
De Scherpenbergmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1843 door de gebroeders Joannes en Petrus Mullenbrück. De 19de-eeuwse molenaarswoning bevindt zich aan de straat en is een deels verbouwd woonstalhuis. Het is een verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 300083 | Landschappelijk element

Klokkeven

Klokkeven (Malle)
Het Klokkeven is grotendeels een oude groeve van een steenbakkerij. Het gebied wordt gekenmerkt door een kleinschalige verscheidenheid met structureel sterk verschillende vegetatietypes - gaande van lage pioniersvegetaties en graslanden tot struwelen, bossen en rietvelden - die de omgeving van een aantal grillig gegraven waterpartijen vormen.


ID: 135047 | Landschappelijk geheel

Blaasveldbroek en omgeving

Heffen (Mechelen), Blaasveld, Heindonk, Willebroek (Willebroek)
Blaasveldbroek en omgeving is gelegen in de gemeente Willebroek, net ten zuiden van de Rupel. Blaasveldbroek een nat gebied in de alluviale vlakte van de Rupel met landduinen en kreeg zijn huidige vorm in de vroege middeleeuwen ten gevolge van een afwisseling van veenvorming en overstromingen. Na het indijken van de Rupel, werd de vallei in cultuur gebracht. De talrijke vijvers zijn sporen van turfwinning op relatief grote schaal. De relatie tussen bodem en landgebruik en vegetatie is nog redelijk goed aanwezig en dit vochtig tot natte gebied heeft dan ook een rijke en specifieke fauna en flora. Vermeldenswaardige erfgoedelementen zijn het redelijk gave kasteeldomein in zuidwestelijke hoek, de St.-Franciscuskapel en een unieke tamme kastanje van meer dan 300 jaar oud.


ID: 3731 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen met laat-classicistische gevel

A.B.-straat 3-5 (Mechelen)
Twee stadswoningen met deels laat-classicistische lijstgevel als deel van de brouwerij met woonhuis Sint-Christoffel, in 1847 en 1905 afgesplitst tot afzonderlijke woningen.


ID: 1364 | Bouwkundig element

Burgerhuis Torenhof

Bakelaarstraat 33 (Mechelen)
Achteruitwijkend halfvrijstaand complex bestaande uit een woon- en werkhuis met voortuin; op de rooilijn afgebakend door ijzeren hekken waarvoor bouwtoelating in 1895.


ID: 1372 | Bouwkundig element

Burgerhuizen in eclectische stijl

Battelsesteenweg 36-40 (Mechelen)
Symmetrisch opgebouwd geheel van vijf traveeën, drie bouwlagen plus souterrain en zadeldak, in eclectische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 3788 | Bouwkundig element

Brouwerij Chevalier Marin

Befferstraat 25-27 (Mechelen)
Vanouds bekende brouwerij die heden met verschillende doorgangen het grootste deel van het binnenblok tussen Befferstraat, Varkensstraat en Veemarkt in beslag neemt.


ID: 3794 | Bouwkundig element

Brouwerij De Zeeridder

Befferstraat 33-35 (Mechelen)
In de 16de eeuw brouwerij toebehorend aan de familie De Drijver. Houten gevel volgens archiefstukken verbouwd in 1774.


ID: 3797 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Begijnenstraat 19-23 (Mechelen)
De structuren van de bouwvolumes zijn sterk met elkaar verweven. De oudste delen gaan vermoedelijk terug tot twee breedhuizen, in de 16de eeuw samengevoegd tot één belangrijke patriciërswoning.


ID: 3826 | Bouwkundig element

Woning en industrieel complex

Bleekstraat 18 (Mechelen)
Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Achterin gelegen industrieel complex met werkhuizen.