Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 76141 | Bouwkundig element

Kerkhof van de Sint-Jan-Onthoofdingkerk

Dorp (Wichelen)
Het kerkhof werd in de loop der tijd uitgebreid tot zijn huidige grootte. Het voorste gedeelte vertoont een karakteristieke ovale vorm zoals weergegeven op de kaart in het landboek van Schellebelle van 1658-1709. Het gedeelte naast de Schelde is pas sinds midden 20ste eeuw bij het gewijde kerkhof ingelijfd. Het kerkhof is gedeeltelijk afgesloten met een kerkhofmuur. Op het kerkhof staat een dodenhuisje uit de 19de eeuw. Er is ook een Sint-Corneliusommegang met zes kapelletjes.


ID: 76145 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Dorp 11 (Wichelen)
De halfvrijstaande burgerwoning van 1868 omvat een blokvormig hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak en lagere dienstvleugel van anderhalve bouwlaag. De voortuin is omsloten door ijzeren hekwerk tussen slanke ijzeren hekpijlertjes op lage gemetste basis. De achtertuin beslaat een diep perceel omsloten door een bakstenen tuinmuur en vormt historisch een entiteit met de woning.


ID: 76146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jans-Onthoofdingparochie met tuin

Dorp 19 (Wichelen)
Pastorie in neoclassicistische stijl naar ontwerp uit 1856 van architect D. Raes, met omringende tuin. De pastorietuin werd vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw aangelegd in gebruikelijke landschappelijke aanleg en wordt omsloten door een bakstenen omheiningsmuur. De toegang van de tuin bevindt zich in de as van de pastorie en wordt afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee hoge vierkante hekpijlers van bakstenen met dekplaat.


ID: 77691 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Margote 112 (Wichelen)
Voormalige directeurswoning van Klooster van zusters van Sint-Vincentius-a-Paulo. Vrijstaande burgerwoning, ingeplant op de rooilijn links van het kloostercomplex.


ID: 77676 | Bouwkundig element

Huis Govaert

Margote 64 (Wichelen)
Eclectisch hoekhuis gebouwd door architect Theophiel Alexander Présiaux in 1911-1912 in opdracht van en voor Philemon Govaert als aanvankelijke onderwijzerswoning. Kleurrijk bakstenen half vrijstaand hoekgebouw opgevat als een diep enkelhuis met evenwaardig uitgewerkte lange en korte zijgevel.


ID: 77681 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Margote 82 (Wichelen)
Pastorie gebouwd naar bewaarde plannen van 30 januari 1871, gesigneerd architect Edmond Serrure senior. Pastorie met de voor de 19de eeuw gebruikelijke rechthoekige plattegrond met symmetrische dubbelhuisaanleg en opstand. Onderkelderd hoofdvolume van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een kunstleien zadeldak.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.


ID: 76569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijstraat 2 (Wichelen)
Eind 18de-eeuwse pastorie met classicistisch voorkomen en traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien mank zadeldak. De tuinaanleg die wellicht opklimt tot de ontstaansperiode van de pastorie is deels behouden.


ID: 77699 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Statiestraat 3 (Wichelen)
Boerenburgerhuis met beplante voortuin afgesloten door een gelede bakstenen muur en centraal fraai ijzeren hek op gecementeerde voet en dubbel hek in de as van de voordeur, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1884.


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat (Wielsbeke)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.