Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 55245 | Bouwkundig element

Sint-Guilielmuskerk met kerkhof

Fleriskotstraat 33B (Middelkerke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Guilielmus of aan de Heilige Willem gelegen in een omgevend kerkhof. Bedehuis uit de wederopbouwperiode, naar ontwerp van architect T. Raison. De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste westtoren met oudere kern en een kerk van het basilicale type.


ID: 54920 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Middelkerke

Franciscus Dierendonckstraat (Middelkerke)
Begraafplaats van Middelkerke, opgevat als een omhaagde rechthoekige begraafplaats geaxeerd op centrale laan met calvarie. Ten westen van deze laan, geelbakstenen kapel uit de jaren 1920 en begraafplaats voor de Belgische oud-strijders.


ID: 55131 | Bouwkundig element

Sint-Theresiakapel

Henri Jasparlaan 152 (Middelkerke)
Neoromaans getint oostwest georiënteerd kerkje in omringend plantsoen, in 1930 heropgebouwd ter vervanging van een iets verderop gelegen kapel van 1912 en naar ontwerp van architect Victors Rubbers. In de jaren 1950, verlenging van de kerk naar ontwerp van architect H. Dinnewet.


ID: 54959 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Jozef

Kerkstraat 41, 41A (Middelkerke)
Meisjesschool, teruggaand op schoolgebouw uit circa 1880; na Eerste Wereldoorlog heropgebouwd, vermoedelijk door architectenduo C. Pil & H. Carbon, min of meer naar vooroorlogs ontwerp. Schoolhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen mansardedak waarin dakkapellen onder leien tentdak. Haaks ingeplante, éénbeukige kapel in neogotische bouwtrant. Rechts nevenliggende en achterliggende toegevoegde klassenvleugels in sobere functionele stijl uit jaren 1950-60.


ID: 54979 | Bouwkundig element

Sint-Theresiakapel

Leopoldlaan (Middelkerke)
Modernistische noord-zuid georiënteerde kapel, in 1932-1933 opgericht ten behoeve van het toenemend aantal badgasten, naar ontwerp van architect A.V. Fobert. In de plint eerste steen met jaartal 1932 en signatuur van ondernemer H. Wybo. Omringend plantsoen, ten noorden afgeboord door middel van bakstenen postamenten met buisvormige leuningen.


ID: 55070 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk met kerkhof

Schorestraat (Middelkerke)
Parochiekerk heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison uit 1922 ter vervanging vooroorlogs bedehuis in romaans-gotische stijl en gelegen in een ommuurd kerkhof.


ID: 55094 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeves Groot en Klein Tempelhof

Tempelhofstraat 15-16 (Middelkerke)
Groot Tempelhof, vroeger zetel van de commanderij Slijpe van de Tempeliers - vanaf 1312 van de Hospitaalridders - belast met administratief en financieel beheer van de goederen in de omgeving. Na de Eerste Wereldoorlog grosso modo heropgebouwd naar de plannen van architect R. Heyneman van 1921. Wederopbouw in aansluiting met de traditionele hoevenbouw. Klein Tempelhof, gelijkaardige hoeve naar ontwerp van architect T. Raison van 1920 met typerend middenrisaliet met getrapte tuitgevel.


ID: 54860 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Vaartdijk-Zuid 21, 20A-B (Middelkerke)
Alleenstaand, neoclassicistisch herenhuis circa 1850 gebouwd. Circa 1870 wordt het huis verkocht aan monseigneur J.J. Faict, bisschop van Brugge, die het laat verbouwen tot klooster. In 1876 komen er zusters wonen die er een ouderlingentehuis inrichten. Later richten ze een kleuter- en een lagere school in. Achterliggend erf met twee nutsgebouwen onder pannen schilddaken: links, drieledige paardenstal, rechts, tweeledig koetshuis. Ten oosten, lage klassenvleugel onder zadeldak met voorliggende ommuurde speelplaats.


ID: 55042 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Westendelaan (Middelkerke)
Sint-Willibrorduskerk, tot 1732 toegewijd aan Sint-Jan. Broederschap van het Heilig Kruis opgericht in 1657. De verering van het 'mirakuleus kruis' zou minstens teruggaan op 1569; regionaal bedevaartsoord onder meer voor Nieuwpoortse vissers. Zuidelijk georiënteerde kerk. Omringend plantsoen en parking ten zuiden.


ID: 55120 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Westendelaan (Middelkerke)
Noord-zuid-georiënteerde kerk te midden van grastuin, voorheen kerkhof, zie twee bewaarde grafmonumenten ten westen; bereikbaar via geasfalteerd pad; omlopende bakstenen stoep. Aan de straatzijde, laag muurtje onder ezelsrug, met twee bakstenen pilasters. Voorliggend oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Calvarie ten zuidoosten. Bedehuis in neogotische stijl, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon van 1920, heropgebouwd in 1922.