Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 45352 | Bouwkundig element

Wijlegemhoeve

Wijlegem 1 (Zwalm)
Huidige hoevegebouwen uit de 18de eeuw, U-vormige opstelling, bakstenen gebouwen onder zadeldak rondom deels gekasseid en deels beplant binnenerf, ten noordwesten een bakhuis met lemen oven.


ID: 45354 | Bouwkundig element

Abdijhoeve Hof te Weylegem

Wijlegem 4 (Zwalm)
Bakstenen gebouwen rondom gekasseid binnenerf met mestvaalt en duiventil, erftoegang gedateerd 1761 is opgenomen in de stalvleugel aan de straat, ten noorden tweedelig bakhuis.


ID: 45151 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Zavelputstraat 17 (Zwalm)
Voorheen horend bij de verdwenen windmolen, heropgebouwd in 1857, binnenerf omsloten door bakstenen hoevegebouwe en afgesloten door ijzeren inrijhek, alleenstaande schuur uit eind 19de eeuw.


ID: 45287 | Bouwkundig element

Steenbakkerijen van Roborst

Zuidlaan 175 (Zwalm)
Steenbakkerij De Swaef van genuanceerde vlamovensteen opgericht in 1950 op de plaats van een veldsteenbakkerij met ringoven.


ID: 45202 | Bouwkundig element

Café De Kraai

Zuidlaan 68 (Zwalm)
Hoekhuis van twee, één afgekante hoektravee en vijf traveeën, daterend van circa 1900.


ID: 135156 | Landschappelijk geheel

Kanaal Bossuit-Kortrijk, Sint-Pietersbrugje en Orveytbos

Moen (Zwevegem)
Het gebied ligt rond een gedeelte van het kanaal Bossuit-Kortrijk dat gegraven werd tussen 1857 en 1860 en verbreed in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Het kanaal diende voor het transport van steenkool naar Kortrijk en omgeving. Het snijdt door de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. Het Sint-Pietersbrugje is een oud en klein ophaalbrugje met een stalen bovenbouw als ophaalmechanisme. Ter hoogte van dit brugje ligt nog een segment van het 19de-eeuwse kanaal dat veel smaller was. Het Orveytbos (voorheen ook Kraaibos genoemd) bevindt zich op het kleiig materiaal dat uitgegraven werd gedurende de verbreding van het kanaal in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. In het oosten loopt de plaatselijk ingesneden spoorwegbedding, een restant van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse. Er zijn enkele waardevolle hoeves in het gebied.


ID: 81128 | Bouwkundig element

Hoeve

Achterhoek 9 (Zwevegem)
Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend als site in 1770-1778. Nu hoeve bestaande uit al dan niet gekaleide volumes van rode baksteen onder zadeldaken golfplaten of pannen. Woonhuis van zeven traveeën, licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk en stalvleugel met steunbeer en klein nutsgebouw.


ID: 80835 | Bouwkundig element

Winkel in art deco

Albertstraat 12 (Zwevegem)
Art-decowinkel-woonhuis met een parement van gele baksteen, gemarkeerd door een rechthoekige erker en centrale verticaliserende pilaster met vlaggenmast.


ID: 81047 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Zichelen

Astenstraat 8 (Zwevegem)
Kleine hoeve bestaande uit losstaande, al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. De verschillende volumes zijn al aangeduid op de kabinetskaart van Ferraris van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Westelijke erftoegang gemarkeerd door gecementeerde pijlers en ijzeren hek, woonhuis van zeven traveeën ten noorden, schuur ten oosten en stal ten zuiden.


ID: 80846 | Bouwkundig element

Hoeve met 19de-eeuws uitzicht

Avelgemstraat 109 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aansluitend bij het semigesloten type. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 als volledig omwalde hoeve met grosso modo gelijke opstelling als heden. Verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom erf, met verdiepte mestvaalt voor stalvleugel. Verhoogde stoep voor woonhuis en stalvleugel. Ten noordwesten boerenhuis met bepleisterde en beschilderde erfgevel op gecementeerde plint; negen traveeën. Straatgevel met twee opkamertraveeën links. Aflijnende geprofileerde bakstenen fries. Getoogde vensters met diefijzers. Ten noordoosten stalvleugel met bakstenen troggewelf tussen ijzeren I-balken; bakstenen vloer en slieten. Ten zuidoosten dubbele dwarsschuur met houten poort met klinket. Ten westen recentere stalvleugel met aansluitend wagenhuis. Ten noordwesten, buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.