Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 302696 | Landschappelijk element

Groeve Hermans

Schuttenbergstraat, Stationsstraat (As)
In de wand van de verlaten grindgroeve Hermans, ten noordoosten van As, zijn belangrijke geologische verschijnselen duidelijk waarneembaar. De grindgroeve is zeer belangrijk voor de studie van de afzettingen en van het ontstaan van het Kempens Plateau (hoofdterras van de Maas) tijdens het quartair.


ID: 21404 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Schutterijstraat 20 (As)
Langgestrekte hoeve aan het einde van een kastanjedreef, voormalige schutterskamer: mooi geheel in gaaf bewaard landschap met verschillende oude bomen op het erf en achter de hoeve.


ID: 21405 | Bouwkundig element

Hoeve

Smeetsbergstraat 41 (As)
Hoeve met losse bestanddelen. Sterk verbouwd woonhuis ten oosten van erf. Interessante dwarsschuur met stal ten westen.


ID: 21406 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Valleistraat 38 (As)
Langgestrekte hoeve op de splitsing van twee wegen. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal. Bakstenen gebouw van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 135069 | Landschappelijk geheel

Kobbegem en Bollebeek

Asse, Kobbegem, Mollem, Zellik (Asse), Brussegem (Merchtem)
Dit gebied is gelegen tussen Asse en Wemmel. Bollebeek en Kobbegem zijn zeer landelijke gehuchten rond enkele historische hoeves, aansluitend bij een open landschap. Het gebied wordt gekenmerkt door de alluvia van een aantal beken. Perceelsvormen bleven gedurende enkele eeuwen nagenoeg ongewijzigd. Bomengroepen, bomenrijen, taluds en houtkanten accentueren het landschap. Aan de rand van de drassige beekdalen vinden we talrijke bronnen.


ID: 135083 | Landschappelijk geheel

Putberg

Asse (Asse)
Putberg ligt ten westen van Asse, dat een rijk verleden heeft als knooppunt van Romeinse verkeerswegen, waaronder de heerbaan naar Bavay. Op de Putberg verschenen omstreeks 1880 twee eclectische kastelen met bijhorend laat-landschappelijk park. Het landschap is er zeer gevarieerd met sterke reliëfverschillen, taluds, holle wegen, bossen, mooie vergezichten.


ID: 135084 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg

Asse, Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), Ternat (Ternat)
Dit gebied is gelegen ten zuiden van Asse in de vallei van de Nieuwermolenbeek. Centraal ligt het domein van het kasteel Nieuwermolen, een vml. waterburcht, genoemd naar een nabijgelegen watermolen (1450). Het neoclassisistische Hoogpoortkasteel ligt in een fraai aangelegd domein op een helling die de omgeving beheerst. Niet alleen in de omgeving van de kastelen, maar ook in de vallei- en brongebieden komen grote bospercelen voor, afgewisseld met akkers.


ID: 76745 | Bouwkundig element

Site van de watermolen van Asbeek

Asbeekstraat 12 (Asse)
Voormalige watermolen van Asbeek, een korenmolen zogenaamd Onderste Watermolen, vermoedelijk gebouwd ter vervanging van de Overste Watermolen.


ID: 306518 | Bouwkundig element

Centrum Bollebeek

Assesteenweg, Bollebeekstraat, Pastoor Isidoor Stallaertplein, Steenweg naar Kobbegem, Veldeken, Velm (Asse)
Beschermd dorpsgezicht opgebouwd rond twee hoofdaccenten: de parochiekerk en de hoeve Hof te Bollebeek.


ID: 76824 | Bouwkundig element

Huize Sint-Antoon

Assesteenweg 3-5 (Asse)
Vrijstaand breedhuis, volgens de huidige eigenaar voormalige dorpsherberg met bijhorende, haakse zaal, gelegen in het beschermde dorpsgezicht in Bollebeek-centrum.