Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3060 resultaten


ID: 134164 | Landschappelijk element

Domein Hofstade

Tervuursesteenweg (Zemst)
Domein voor recreatie en sportbeoefening, dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, na een kort 'populistisch' pretparkintermezzo, het licht zag, werd ontworpen door modernistisch georiënteerde architecten en stedenbouwkundigen, maar in de aanleg en de stoffering van het landschap zijn nog andere stijlinvloeden merkbaar, bijvoorbeeld 'Nouveau Jardin pittoresque'.


ID: 134154 | Landschappelijk element

Tuin van de pastorie van de Sint-Hubertuskerk

Tervuursesteenweg 623 (Zemst)
Heropgebouwde pastorie uit 1867 met ommuurde tuin van 26 are; sporen van vroegere indeling tussen nut- en siergedeelten.


ID: 40950 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Hammeke

Zenneweg (Zemst)
Aan de Zenneoever, in de schaduw van een krans lindebomen gelegen éénbeukige kapel afgedekt met een leien zadeldak, uit begin 17de eeuw.


ID: 300020 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van beuk en haagbeuk met fruitbomen

Biekorfstraat 18 (Zoersel)
Langs de Biekorfstraat nummers 16 en 18 is de straatzijde afgesloten met een afsluitingshaag van beuk en haagbeuk. In de haag komen een appelaar (Court pendu) en perelaar voor. Volgens de eigenares is de appelaar circa 100 jaar oud. De perelaar zou circa 50 jaar oud zijn. De locatie was al bewoond op het einde van de 18de eeuw en maakte toen deel uit van het gehucht Raffendonck. De weg, die de huidige Biekorfstraat is, verschijnt voor het eerst op de topografische kaart van Vandermaelen. Op de militaire topografische kaart van 1868 is het erf met moestuin al met een afsluitingshaag gescheiden van de weg.


ID: 14633 | Bouwkundig element

Pastorie Heilige Elisabethparochie

Kerkstraat 38 (Zoersel)
Rechthoekig gebouw uit het derde kwart van de 18de eeuw, ingeplant binnen niet afgesloten beboomd domein.


ID: 23214 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Halveweg (Zonhoven)
Rechthoekige kapel, door een linde beschaduwd, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 23223 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1753

Kleine Hemmenweg (Zonhoven)
Door een linde beschaduwde, witgekalkte bakstenen kapel.


ID: 201181 | Bouwkundig element

Passchendaele New British Cemetery

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, die pas na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven uit de slagvelden rond Passendale en Langemark. De begraafplaats is ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus met een toegangspartij met een voormuur met muuropeningen met traliewerk, gevat tussen twee poortgebouwen. De 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' op de centrale as worden gemarkeerd door opgaande bomen.


ID: 308079 | Bouwkundig element

Calvarie

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Witbeschilderde gietijzeren Christus op houten kruis, tussen cementen Maria- en Johannesbeeld. Omringende linden en geajoureerde betonnen afsluiting. De huidige calvarie dateert van na de Eerste Wereldoorlog en verving een oudere calvarie van 1866.


ID: 33021 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Dragondersstraat 5 (Zonnebeke)
Landelijke arbeiderswoning uit het begin van de jaren 1920, teruggaand op het regionale boerenarbeidershuis zie onder meer indeling woning-stal en aanplantingen met moestuin, perelaar, twee notelaars en omzomende vlier-, taxus- en doornhaag.