2944 resultaten
ID: 205755 | Bouwkundig element
Tieltsteenweg 21 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, toegankelijk via een lange beukendreef. Boerenwoning waarvan een gelijkaardige volume staat weergegeven in het landboek van Wingene 1756. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en vrijstaande schuur-stal met twee verschillende schuurpoorten.
ID: 205775 | Bouwkundig element
Tieltstraat 49 (Wingene)
Burgerhuis van 1920 met bijhorende voortuin aan de straat afgesloten met een smeedijzeren hekwerk boven een laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Breedhuis met dubbelhuisopstand onder een pannen schilddak, met vier traveeën aan de Tieltstraat en een zijgevel van twee traveeën. Gevelparement van zandkleurige handvormgevelsteen.
ID: 90681 | Bouwkundig element
Tiletumstraat 16 (Wingene)
Vrijstaand herenhuis met bijhorende huidevetterij volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1896. Het woonhuis kent achteraan een uitbreiding in 1899. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën in rode, verankerde baksteen onder schilddak (mechanische pannen) en boven een bepleisterde en/ of grijsbeschilderde plint. Gelegen in een beboomde tuin, van de straat afgescheiden door ijzeren hekken.
ID: 90682 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiletumstraat 20 (Wingene)
Vrijstaand, statig herenhuis gelegen in een ruime, beboomde tuin. "BEUKENHOF", zie smeedijzeren opschrift links van de deur. Naar verluidt gebouwd rond 1904-1908, maar zeker vóór 1910, door notaris Jules de Mûelenaere die zich in Ruiselede komt vestigen. Hij bewoont een korte periode het huis Kasteelstraat nummer 17 dat circa 1900 tijdelijk in twee wooneenheden wordt verdeeld. In 1910 verhuist het gezin de Mûelenaere naar de nieuwe woning langs de Tieltstraat. De welgestelde familie bezit een aanzienlijk aantal gronden en boerderijen in Ruiselede.
ID: 90683 | Bouwkundig element
Tiletumstraat 35 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, staat met dezelfde configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de figuratieve kaart van 1774 opgemaakt door landmeter Philip-Jan Lemaieur in opdracht van de kasselrij van Kortrijk. Het kadaster registreert in 1889 een uitbreiding van het woonhuis aan de straatzijde en toevoegen van het bijgebouw tegen de gecementeerde (imitatievoegen) westgevel.
ID: 206070 | Bouwkundig element
Zeswegestraat 13 (Wingene)
Vrijstaande woning opgetrokken in 1913 met voortuin met kleine Mariagrot in rotsimitatie. Woning van vijf traveeën onder zadeldak met gebruik van witte baksteen voor belijnende banden. Rechts aanbouw van een travee met halve trapgevel onder een lessenaarsdak.
ID: 14450 | Bouwkundig element
Uilenbaan 7, 13-15, 11A-B (Wommelgem)
Resten van het Hof Ternessen, van het kasteel zelf resten alleen de grondvesten; enkele bijgebouwen bleven bewaard en werden opgeknapt.
ID: 28203 | Bouwkundig element
Eekhoutstraat 33 (Wortegem-Petegem)
Site van een voorheen omgrachte hoeve, omgrachting begin 20ste eeuw grotendeels gedempt; ten oosten resterende vijver, gedeeltelijk afgebroken boerenhuis en nieuw bakhuis. L-vorm en losse bestanddelen rond vierkant erf. Volledig omhaagd en met ijzeren hek aan vierkante bakstenen hekpijlers. Gewitte baksteenbouw uit minstens de eerste helft van de 19de eeuw op gepikte plint en onder pannen zadeldaken.
ID: 28245 | Bouwkundig element
Groenstraat 67 (Wortegem-Petegem)
Vroegere heerlijke hoeve met losse bestanddelen van circa 1850, mogelijk met oudere kern, eind 19de eeuw aangepast en met dienstgebouwen uitgebreid. Twee vierkante gewitte bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning, linker vernieuwd.
ID: 28205 | Bouwkundig element
Heerbaan 22 (Wortegem-Petegem)
Hoeve met inplanting opklimmend tot de 18de eeuw. IJzeren hek aan twee gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met abacus. Ten noorden, boerenwoning van vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, ten westen, schuur uit de eerste helft van de 19de eeuw en ten zuidwesten, dienstgebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw.