Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 34245 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Bevrijdersstraat (Moerbeke)
Driebeukige halllenkerk met schip van acht traveeën van rond 1300, verbouwd circa 1690; sacristiegevel gedateerd 1764.


ID: 34282 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Heilig Hart en Heilige Rochus

Heirweg (Moerbeke)
Neogotische bakstenen wegkapel met driezijdige sluiting en pannen zadeldak.


ID: 34290 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Philippus en Jacobus

Kerkstraat 15 (Moerbeke)
De oude kapel werd in 1713 gesloopt en vervangen door de huidige kerk. Van de oude zaalkerk van 1713-1714 rest het bakstenen eenbeukige schip van vijf traveeën met uitspringende torenbouw vooraan. De uitbreiding van de kerk van 1850 werd uitgevoerd naar ontwerp van stadsarchitect J. De Somme-Servais.


ID: 34292 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Kruisstraat 41 (Moerbeke)
Georiënteerde driebeukige basilicale kerk in neogotische baksteenbouw van 1908 naar ontwerp van architect A. De Pauw. Rond aangelegd plantsoen vooraan met ommegang van de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Zeven bakstenen sokkelkapelletjes met neogotische inslag. Vroeg 20ste-eeuws kerkhof aansluitend bij het koor van de kerk. Op het kerkhof staat een calvarie, lijkenhuis, een collectie van kindergraven en verder voornamelijk naoorlogse graftekens.


ID: 34295 | Bouwkundig element

School

Kruisstraat 43-45 (Moerbeke)
Aan de straat ingeplante gebouwen; rechts het voormalig klooster- of schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met neotraditionele inslag, van circa 1906 en links aansluitend de vleugel met schoollokalen van één bouwlaag en tien traveeën onder zadeldak.


ID: 34340 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Terweststraat 95 (Moerbeke)
Oorspronkelijke kapel van 1897 gesloopt bij de verbreding van de straat. Oprichting van een nieuwe heden gewitte bakstenen kapel in 1940 aan de overkant van de straat in de toenmalige bouwtrant op T-vormige plattegrond en met een piramidale leien dakruiter op het centrale pannen zadeldak.


ID: 135365 | Landschappelijk geheel

Abdij van Postel en de Ronde Put

Mol (Mol), Retie (Retie)
Tot op vandaag is Postel een schaars bewoond gehucht, waar groen een prominente plaats inneemt. De relatieve ongereptheid van Postel is in hoofdzaak te danken aan het feit dat het gebied tot voor kort in handen bleef van een zeer gering aantal grootgrondbezitters, waaronder de Norbertijnen van de abdij van Postel en de familie van Broqueville van het 'kasteel van Postel'. De Ronde Put en omgeving betreft, dankzij de uitgestrektheid en ongereptheid, immers één van de interessantste gebieden van de Kempen. De afwisselende vegetatietypes van droge heide, grove dennen, elzenbroek struweel en oude bossen resulteren in een belangrijke botanische waarde.


ID: 52858 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Postel

Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand. Binnen de ommuring liggen verschillende dreven met opgaande bomen onder andere met gekandelaarde lindes.


ID: 52783 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Apollonia

Achterbos 66A (Mol)
Driebeukige kruisbasiliek van 1939, met neo-romaanse reminiscenties en voormalig omringend kerkhof, thans ten dele begraasd, ten dele geasfalteerd.


ID: 52815 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef Ambachtsman

Brandstraat (Mol)
Moderne zaalkerk onder mank zadeldak met talrijke piramidale dakvensters en vrijstaande toren van beton, uit 1967 naar ontwerp van P. Meekels.