Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 44002 | Bouwkundig element

Station Zingem

Stationsstraat 3 (Kruisem)
Typisch plattelandsstationnetje op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Na de Eerste Wereldoorlog gesloopt en vervangen door het huidige gebouw, ten noorden van de overweg met pleintje ervoor.


ID: 200873 | Landschappelijk element

Kasseiweg Wannegem-Ledestraat

Wannegem-Ledestraat (Kruisem)
De Wannegem-Ledestraat vormt de verbinding tussen de dorpskommen van Wannegem en Lede met verspreide bebouwing in de omgeving van de dorpskernen.


ID: 43871 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel van Wannegem-Lede

Wannegem-Ledestraat 26, 26B (Kruisem)
De voormalige pachthoeve van de heerlijkheid Ten Heuverhuus is gekend als Het Neerhof'en gaat terug op een 13de-eeuwse landbouwuitbating. De hoeve herbergt belangrijke bouwsporen verwijzend naar een laat 17de-, vroeg 18de-eeuwse kern met latere aanpassingen. Bij de hoeve bevindt zich een watermolen, reeds vermeld in 1425.


ID: 74318 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

Waregemsestraat 19 (Kruisem)
De voormalige pastorie van de Sint-Ursmarisparochie, gebouwd in 1772 door Louis 't Kindt en Jan Baptist Simoens, is ingeplant ten noorden van de parochiekerk en bevindt zich in een ruime ommuurde tuin afgesloten door ijzeren hekken vooraan. Een kerkwegel, aan het kerkhof geflankeerd door twee linden, leidt in het zuiden naar de kerk.


ID: 74320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Nieuw kasteel

Waregemsestraat 33-35 (Kruisem)
Circa 8 hectare groot domein met park en vijver in landschappelijke stijl ingeplant tussen de Waregemsestraat en de huidige Vijverdamstraat. Huidig landhuis gebouwd circa 1860 door V. de Kerchove de Denterghem, toenmalig burgemeester van Nokere.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89748 | Bouwkundig element

Kasteel Coucke

Harelbeeksestraat 16 (Kuurne)
Het Kasteel Coucke, genoemd naar de vlassersfamilie Coucke, heeft vermoedelijk een oudere 18de-eeuwse kern en gaat terug op een oudere site. Nu, dieper in gelegen, in de 20ste eeuw verbouw landhuis te midden van beboomde tuin. Domein aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met ijzeren hek geritmeerd door pijlers bekroond door pijlpunten. Dreef naar woonhuis, afgezoomd door berken. Landhuis opgevat als een blokvormig volume op vierkante plattegrond.


ID: 89800 | Bouwkundig element

Hoeve Iserbyt

Koning Boudewijnstraat 81 (Kuurne)
Twee beboomde dreven leiden naar de hoeve. De hoeve bestaat uit vier volumes gegroepeerd rondom een erf. De Atlas der Buurtwegen van 1844 toont een zelfde opstelling van vier losse volumes. Heden, hoeve met semigesloten opstelling. Bakstenen bestanddelen met gewitte straatgevels, gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten zuiden huisweide met drinkpoel met treurwilg, aan de straat afgezet door betonnen hek. Stalvleugel met geïncorporeerd poortgebouw, boerenhuis van twee bouwlagen en dwarsschuur, aangepast tot paardenstal.


ID: 89849 | Bouwkundig element

Vlasarbeiderswoning

Leiestraat 32 (Kuurne)
Voormalige vlasarbeiderswoning gebouwd in 1879 door vlashandelaar Pieter Melsens, zie kadaster. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder zadeldak, bekleed met Vlaamse pannen. Gecementeerde plint. Dubbelhuis van twee traveeën + één opkamertravee en één bouwlaag.


ID: 89929 | Bouwkundig element

Watertoren

Watertorenstraat (Kuurne)
Cilindrische watertoren van het type C2 (gebouwd tussen 1950 en 1970), gebouwd in 1954 en met inhoud van 850m³. Voet en licht uitkragend kuipgedeelte bekleed met gele baksteen. De sokkel van de voet is bekleed met ijzerzandsteen. Bekroond door kegeldak met dakpaviljoen.