Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vinderhoute

Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.


ID: 33571 | Bouwkundig element

Dreefkasteel

Kasteellaan 6 (Lievegem)
Buitenplaats uit het laatste kwart van de 18de eeuw, vermoedelijk oorspronkelijk kleiner met later toevoeging van twee linkse traveeën en gelegen in grote tuin met vijver en belvedère op ijskelder.


ID: 33742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein (Lievegem)
Reeds vermeld in 1105 en door de geuzen vernield in 1568. Bouw van een volledig nieuwe kerk in 1665. De grote oorlogsschade van 1918 noodzaakte een nagenoeg volledige heropbouw naar het model van de vernielde kerk onder leiding van architect Valentin Vaerwyck in 1922-23. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935.


ID: 33271 | Bouwkundig element

Pastorie

Kerkstraat 7 (Lievegem)
Achterin gelegen gebouw, voorheen im ommuurde tuin met fraai ijzeren hek; vijf + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1780 naar ontwerp van bouwmeester Hebbinghausen op de plaats van een ouder huis, aangekocht in 1664 als pastorie. Links travee toegevoegd in 1899 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck.


ID: 33498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Appensvoorde

Koning Leopoldstraat 25-28, 29, Waalken 1 (Lievegem)
Kasteel Appensvoorde werd gebouwd omstreeks 1772 en verbouwd tot het huidige neoclassicistisch kasteeltje in 1844 naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het kasteel en de bijgebouwen zijn ingeplant in een park in landschappelijke stijl met overbrugde vijver, langs de straatkant afgesloten door een muur en hekken.


ID: 33501 | Bouwkundig element

Villa Ladon

Koning Leopoldstraat 40 (Lievegem)
Herenhuis in beboomde tuin met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen op arduinen plint, afgedekt met schilddak, vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 33510 | Bouwkundig element

Hoeve Spaans Hof

Kort Eindeken 60 (Lievegem)
Het Spaans Hof is een hoeve met L-vormig ingeplante bestanddelen met voorliggende boomgaard, afgesloten door ijzeren hek aan ronde bakstenen pijlers. de hoeve klimt in kern op tot de 17de eeuw en werd in de 18de en 19de eeuw uitgebreid.


ID: 33603 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof de Priem

Korteboeken 71 (Lievegem)
Boerenerf achter haag. Opvallend decoratief ijzeren toegangshek met afzonderlijk hek voor voetgangers, aan drie ronde, gewitte bakstenen hekpijlers. In de rechter pijler uitgespaarde beglaasde rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Lange bakstenen boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw maar mogelijk oudere kern.


ID: 33520 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kuitenberg 77 (Lievegem)
Boerenwoning op de hoek van de straat met binnenin jaartal 1758. Bakstenen woonhuis van acht traveeën op grijsgeschilderde plint oorspronkelijk onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen.


ID: 33673 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Langeboeken 2 (Lievegem)
Groen- en geelgeverfd ijzeren toegangshek tot de voortuin van een opvallende boerenwoning uit 1762. Pittoreske woning van vier traveeën onder zadeldak tussen aandaken: rechts aandak met vlechtingen, links gecementeerd. Op het achtererf, kleine bakstenen dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak.