Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 26276 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 25, 25A (Gent)
Lage boerenwoning, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Ten westen aanleunend stalletje en ten zuiden ruime dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 26279 | Bouwkundig element

Het Groot Pachthof

Beekstraat 40 (Gent)
Het Groot Pachthof werd op een figuratieve kaart van de goederen van de kartuizers opgemeten door J. de Deken, in 1747. Oude hoevegebouwen gelegen aan een landweg aan de Ringvaart, daterend uit de 18de eeuw; voorheen volledig omwald. Afzonderlijk staand boerenhuis van zes traveeën met geschilderde gevels op gepikte plint, afgedekt met zadeldak. Ten westen van het erf, twee loodrecht op elkaar staande stallen, waarvan de oudste met hondenkop boven de deur. Ervoor grote mestvaalt en vijvertje. Verderop paalschuur.


ID: 26281 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere

Beekstraat 48 (Gent)
Omwalde hoeve met knotwilgen aan de walgrachten. Woonhuis met voorgevel gericht naar de boomgaard aan de straatkant, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen, brede dwarsschuur onder zadeldak met in het dak verhoogde doorritpoort. Duiventoren gelegen in de boomgaard voor het woonhuis en opgetrokken in 1931. De duiventil bevindt zich op de verdieping boven de paardenstal en doet heden dienst als hooizolder. Witgeschilderde gebouwtjes op gepikte plint.


ID: 26273 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 6, 6A-B (Gent)
De hoeve is een kenmerkend voorbeeld van de traditionele hoevebouw met losse bestanddelen uit de 18de eeuw in het Gentse. Het boerenhuis is traditiegetrouw ingeplant ten noorden van het met gras begroeide erf. De hoeve bewaart nog een langgerekt bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak met pannen waarin stallen, schuur en wagenhuis zijn ondergebracht.


ID: 26283 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraatkouter 27 (Gent)
Sterk verbouwd boerenhuis met aanleunende stalvleugel. Een toegemetseld korfboogdeurtje in bakstenen omlijsting met bekronend waterlijstje uit de 18de eeuw verwijst naar de oude kern.


ID: 26760 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beelbroekstraat 47 (Gent)
Schuin op de straat ingeplant boerenhuis met losse stal haaks erachter, toegang aan de straat via drie vierkante gemetste bakstenen hekpijlers. Ten noorden dubbelhuis van zes traveeën onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen), begin 19de-eeuwse aanpassing van kleinere boerenwoning uit de 18de eeuw.


ID: 26847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hamelinck

Beukenlaan 20, Steenaardestraat 42 (Gent)
Sinds 1936 Sint-Camillusinstituut. Enorm domein op de hoek met de Steenaardestraat met neogotisch kasteel met verschillende losstaande aanhorigheden onder meer de vroegere paardenstallen en heden moderne paviljoenen. Parkaanleg met verbouwing van een bestaande hoeve in 1874. Kasteel van 1892, uitgebreid circa 1914. Prachtig aangelegd park met grote vijver en grot.


ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.


ID: 26284 | Bouwkundig element

Boerenwoning De Blauwpoort

Blauwpoortstraat 4 (Gent)
Reeds vermeld in landboek van 1604. Omvangrijk ensemble van wit- en roodgeschilderde hoevegebouwen. Rood geverfde stallen ten oosten en westen van het erf met voor de oostelijke stallen grote mestvaalt onder beuk. Vermoedelijk eveneens in kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Achter het boerenhuis, witgeschilderd bakhuisje met puntgeveltjes voorzien van aandaken met vlechtingen, in de voorgevel korfboogdeurtje en luchtgaten.


ID: 26285 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen in beluik

Boelenaar 16-30 (Gent)
Oude constructie, in 1887 verbouwd en in 1896 verder omgevormd tot het huidige beluik, bestaande uit een rij van negen arbeiderswoningen van samen achttien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.