Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 81113 | Bouwkundig element

Schuur

Truweelstraat 9 (Zwevegem)
Schuur, in oorsprong behorende tot een hoevesite al aangeduid circa 1846, maar met laat-19de-eeuws uitzicht. Schuur met heiligennis en asemgaten.


ID: 81041 | Bouwkundig element

Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


ID: 81231 | Bouwkundig element

Hoeve In de Smisse

Veldstraat 2 (Zwevegem)
In kern 18de-eeuwse hoeve al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Hoeve bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met golfplaten. U-vormige opstelling rond bekiezeld erf. Erftoegang met boerenwoning met zeldzaam bewaarde houten kozijnconstructies en luiken en interieur met bewaarde balkroostering.


ID: 81233 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 3 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Vierkante opstelling rond bekiezeld erf en al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Boerenwoning met sierankers en groengeglazuurde baksteen, dak doorbroken door klokkentorentje en stalvleugels.


ID: 81234 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Losstaande, al dan niet gecementeerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Twee achter elkaar gelegen woonhuizen. Straatgevel van rode baksteen met bewaard houtwerk en gecementeerde erfgevel met bewaarde rolluikkasten, schuurtje en stalvleugel.


ID: 81191 | Bouwkundig element

Hoeve

Verzetslaan 35 (Zwevegem)
Hoeve, voorheen deel uitmakend van de Heerlijkheid van Bavegem. Naar verluidt zou de geschiedenis van de site opklimmen tot circa 1200, site staat al aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht met bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Erftoegang, woonhuis, aangrenzende stalvleugel, schuur met zware steunberen, voorheen open wagenhuis en tweede stal.


ID: 81235 | Bouwkundig element

Hoeve

Vichtestraat 2 (Zwevegem)
Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Woonhuis van roodbruine baksteen met gele sierbaksteen en met aflijnende fries waaronder drie blinde casementen en achtergelegen nutsgebouwen.


ID: 81120 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 128 (Zwevegem)
Hoeve, vernieuwd geheel, enkel het boerenhuis bleef behouden. Woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje.


ID: 81369 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 16 (Zwevegem)
Voormalige hoeve, nu deels uitgebaat als taverne 't Boerderietje. Site met oude kern al opgetekend in 1770-1778. Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, met U-vormige opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek, woonhuis met heiligennisje, schuur en voormalige stalvleugel.


ID: 81121 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 166 (Zwevegem)
Historische hoeve, site al opgetekend in 1770-1778. Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht, bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf.  Woonhuis met sterk verbouwde schuur gedateerd 1855 met jaarsteen en stalvleugel met achtergelegen mestvaalt. Kapel uit begin 20ste eeuw, gecementeerde puntgevel met deuropening, deels afgesloten door ijzeren hekwerk en interieur met altaar waarboven beeld van Christus aan het kruis.