Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 132022 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Een kaphaag van es en haagbeuk van circa 42 meter lang als perceelsrandbeplanting. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132023 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag van es en haagbeuk

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Een kaphaag van es en haagbeuk van circa 51 meter lang als perceelsrandbeplanting. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132005 | Landschappelijk element

Twee opgaande essen bij het Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande essen staan bij de perceelsrand.


ID: 132013 | Landschappelijk element

Essenkaphaag als erfafsluiting

Bossenaarstraat 8 (Maarkedal)
Het erf wordt aan de achterzijde afgesloten met een kaphaag. Door het periodiek knotten voorzag men in brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132001 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Fortstraat (Maarkedal)
Langs de perceelsrand is er een essenkaphaag van 90 meter lang en met een kaphoogte van 200 cm. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 300041 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en es

Holandstraat, Zeitje (Maarkedal)
Een weiland wordt aan drie zijden afgeboord met een kaphaag bestaande uit es en haagbeuk.


ID: 133108 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij huisweide

Holandstraat 2 (Maarkedal)
De huisweide op het erf van de gesloten hoeve in de Holandstraat is gelegen aan de westzijde en werd afgeboord met een essenkaphaag. Dit is in oorsprong een haag met een dicht plantverband, die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op en de kaphaag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten ontsnappen werd er zéér dicht geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken, nu word hiervoor prikkeldraad gebruikt.


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 131443 | Landschappelijk element

Drievuldigheidsboom pastorietuin van Kerkem

Kerkemstraat 10 (Maarkedal)
Drievuldigheidsboom in de pastorietuin van Kerkem, aangeplant omstreeks 1890.


ID: 132010 | Landschappelijk element

Houtkanten van es langs holle weg

Langekouter (Maarkedal)
Aan beide kanten van de holle weg zijn de taluds beplant met houtkanten. De houtkanten hebben nog sporen van een traditioneel beheer en zijn in hoofdzaak beplant met es en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, okkernoot, sleedoorn, zomereik, schietwilg, vlier en olmen.