Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

399 resultaten


ID: 132488 | Landschappelijk element

Drie opgaande Canadapopulieren als straatbeplanting

Lange Munte (Oosterzele)
Drie hoog opgesleunde, opgaande Canadapopulieren staan op het openbaar domein langs de als monument beschermde kasseiweg de Lange Munte. Het zijn oude populierenklonen met zware stamomtrekken. De bomen werden in 2012 gemeten en hadden toen stamomtrekken van 357, 413 en 465 cm. De bomen zijn wel 28 meter hoog en hebben een kruindiameter van circa 23 meter en zijn hierdoor zéér beeldbepalend in het straatbeeld en in het omgevend landschap.


ID: 130969 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier

Steenstraat (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.


ID: 304600 | Landschappelijk element

Ravenbosdreef

Oostkamp (Oostkamp)
Tegenover een historische hoeve leidt een onverharde dreef noordwaarts. Deze Ravenbosdreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren en leidt recht naar enkele grote percelen akkerland. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende boerderijen en de Grote Linde. De dreef maakt hier een hoek van 90 graden naar het oosten om vervolgens opnieuw af te buigen naar het noorden. De Ravenbosdreef vormt de administratieve grens tussen de gemeenten Oostkamp en Beernem. De dreef volgt de historische perceelsgrens tussen de cultuurgronden aansluitend bij het Blauw Kasteel en de onontgonnen heide van het 'Beverouts Veldt'. De aanleg van de dreef dateert van na de in cultuur name van de uitgestrekte heide toen hier een uitgebreid netwerk van dreven werd voorzien, wat ook het rechte karakter van de weg verklaart.


ID: 302891 | Landschappelijk element

Opgaande populier als grensboom bij kruispunt van wegen

Welden (Oudenaarde)
Bij de grens tussen Mater en Welden staat, langs de gewestweg (N46), een opgaande Marilandicapopulier. De grensboom staat bij de Sleegstraat en daar waar de straatnaam van de N46 verandert van Nederenamestraat naar Weldenstraat. De boom heeft een stamomtrek van 350 cm, is 32 meter hoog en heeft een kruindoormeter van 25 meter (gemeten 2016). Met dit volume is deze populier zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 307933 | Landschappelijk element

Marilandicapopulier als hoekboom

Heistraat, Spendelos (Oudenaarde)
Op de hoek van de Heistraat en Spendelos te Mater staat een markante Marilandicapopulier, aangeplant als hoekboom.


ID: 130361 | Landschappelijk element

Markeringsboom Marilandicapopulier in 't Bos t'Ename

Kapellestraat (Oudenaarde)
Een opgaande canadapopulier met een stamomtrek van 347 cm (2006) is hier geplant om een gebruiksgrens aan te duiden. De Marilandicapopulier markeert er géén kadastrale grens, maar is een merkpunt die een houw begrenst in het middelhoutbos. De markeringsboom staat bij de beheerders van het bos t’ Ename gekend als pied cornier, dit is een oude Franse benaming uit de bosbouw. De boom is eveneens geplant bij een kruispunt van boswegen.


ID: 307934 | Landschappelijk element

Drie Marilandicapopulieren op oude bosrand

Spendelos (Oudenaarde)
Op de perceelsgrens tussen enkele tuinen en achterliggend weiland in Spendelos staan drie oude, opgaande Marilandicapopulieren, aangeplant als perceelsrandbeplanting.


ID: 130896 | Landschappelijk element

Abeel met afhangende twijgen

Zoetebeekweg (Oudenaarde)
Aan de rand van een akkerperceel staat een opvallende solitaire abeel met afhangende takken. De boom met treurvorm is zichtbaar vanaf de Zoetebeekstraat en bevindt zich op de historische kouter van Mater


ID: 134757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Dael

Hondzochtstraat 62-66, 62A (Pepingen)
Classicistisch landhuis uit de 18de eeuw met hoeve en bijgebouwen, aangepast in de 19de eeuw, omgeven door een riant, kunstmatig 'rivierlandschap', één van de oudste landschappelijke parken van België, gecreëerd circa 1800.