Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

394 resultaten


ID: 131797 | Landschappelijk element

Haagbeuken afsluitingshaag op boerenerf

De Plank (Voeren)
Geschoren afsluitingshaag van haagbeuken, aangeplant aan de oostzijde van een erf als afsluiting. Het erf bevat meerdere erfgoedbeplantingen en een schuur in vakwerk.


ID: 131798 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk als schermbeplanting

De Plank (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk is als scherm voor de schuur aangeplant. De oude schermaanplanting staat in het verlengde van het gebouw, parallel met de straatzijde.


ID: 131802 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en es bij huisweide

De Plank (Voeren)
De oude kaphaag van haagbeuk en es markeert de perceelsrand van de huisweide bij de vakwerkschuur. De kaphaag diende als afsluiting van het erf maar ook als bron voor geriefhout.


ID: 131803 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk

De Plank (Voeren)
Knothaagbeuk op de perceelsgrens van een weiland. De geknotte boom bevindt zich aan straatzijde.


ID: 131825 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Eiken, Knipke (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud (graft) tussen weilanden op de helling van een zijvallei van de Voer.


ID: 304884 | Landschappelijk element

Houtkant en opgaande bomen op talud

Eiken (Voeren)
De houtkant bestaande uit opgaande en geknotte bomen van gewone es en haagbeuk is aangeplant op een talud en perceelsgrens tussen twee weilanden. Op de Kabinetskaart van de Ferraris en op alle 19de- en 20ste-eeuwse kaarten staat deze perceelsrandbeplanting ingetekend. Deze beplantingen horen bij graslanden bij de Hoeve Op de Eiken.


ID: 304802 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk

Gieveldstraat (Voeren)
De rij knothaagbeuken bevindt zich op de noordelijke grens van een smal bosperceel die zich bevindt tussen de holle weg en het open gebied bij twee hoeven, waaronder Hoeve Gieveld. De holle weg verbindt het gehucht Nurop over de voorde over de Gulp met de ontginningshoeve boven op het plateau.


ID: 132293 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Gijberg, Koetsweg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van de oude Koetsweg, een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande Canadapopulieren, opgaande gewone esdoorn, opgaande witte paardenkastanjes, iep, opgaande zomereik, gewone haagbeuk, zoete kers, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar en kruisbes.


ID: 131762 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Hagelstein (Voeren)
De oude uitgedunde kaphaag staat op de perceelsgrens van een bos en een weiland. De kaphaag bestaat hoofdzakelijk uit geknotte haagbeuken. Er is een bijmening met onder andere gewone hazelaar, boswilg, opgaande zomereik en hulst. Meidoorn is aanwezig als veekeringshaag.


ID: 131766 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Hagelstein, Reesberg (Voeren)
Historische houtkant die reeds in de 18e eeuw werd gedocumenteerd en aangeduid is op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778. Op alle latere 19de eeuwse kaarten staat op de perceelsgrens van graslanden (of hoogstamboomgaarden) op deze plaats een lijnvormige beplanting gekarteerd. De huidige toestand is een relict van een kaphaag bestaande uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus). De kaphaag had de functie brand-, ambachts,- bouw-, geriefhout of loofvoedering te produceren.