Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

925 resultaten


ID: 78547 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Viconiastraat 21 (Diksmuide)
Heropgebouwd door het Armenbestuur in de jaren 1920 met inslag van de regionale baksteenarchitectuur zie dakvenstertjes met tuitgevel en schouderstukken, uitgewerkte bakstenen deuromlijsting en opkamertravee. Vernieuwd houtwerk en gewijzigde staltravee.


ID: 78549 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Viconiastraat 23 (Diksmuide)
Heropgebouwd door het Armenbestuur in de jaren 1920 met inslag van de regionale baksteenarchitectuur zie dakvenstertjes met tuitgevel en schouderstukken, uitgewerkte bakstenen deuromlijsting en opkamertravee. Gedeeltelijk bewaard houtwerk, gedicht kelderraam en geïncorporeerde staltravee.


ID: 78551 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Viconiastraat 55 (Diksmuide)
Geïsoleerde boerenarbeiderswoning met voorliggend moestuintje. Heropgebouwd door het Armenbestuur in de jaren 1920 met inslag van de regionale baksteenarchitectuur zie dakvenster met tuitgevel en schouderstukken, korfboogvormige vensternissen en opkamertravee. Geïncorporeerde staltravee.


ID: 78142 | Bouwkundig element

Klooster en kapel van de zwarte zusters

Vismarkt 6, 6A (Diksmuide)
Klooster en kapel, heropgebouwd in de jaren 1920 en refererend naar de vooroorlogse toestand. Het klooster is een sobere baksteenbouw geritmeerd door rechthoekige muuropeningen verdiept in steekboog- of accoladeboognissen of onder ontlastingsbogen, afwisselend dakvensters met tuitgevel en dakkapellen onder leien bedaking. Houtwerk met kleine roedeverdeling. Rechts aansluitend, kapel heropgebouwd met inslag van de regionale baksteengotiek; in het interieur bewaarde 18de-eeuwse grafsteen.


ID: 78587 | Bouwkundig element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Martinus met omringend kerkhof

Vladslostraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.


ID: 78147 | Bouwkundig element

Sint-Aloysiuscollege

Wilgendijk 30 (Diksmuide)
Sint-Aloysiuscollege, heropgebouwd in de jaren 1920 en deels in de jaren 1940; tevens recente uitbreiding. Het in 1859 gestichte college - vanaf het begin in aangekochte huizen aan de Wilgendijk ondergebracht - werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest en in de jaren 1920 (inhuldiging in 1926) heropgebouwd naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge).


ID: 78152 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Wilgendijk 53 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1922 heropgebouwd naar ontwerp van van een Izegems bouwkundig ingenieur (naam onleesbaar op plan). Oorspronkelijk links winkelpui en rechts huis.


ID: 78237 | Bouwkundig element

Hoeve

Woumenweg 150 (Diksmuide)
Kleine, aan de straat gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Erg verzorgd baksteenmetselwerk en houtwerk met referenties aan de streekgebonden historische hoevebouw. Op één zijde na gesloten opstelling van de hoeve rondom een klein verhard vierkant erf.


ID: 78617 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Woumenweg 251 (Diksmuide)
Parochiekerk uit de wederopbouwperiode, toegewijd aan Sint-Andreas. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof omringd door roodbakstenen muur onder ezelsrug. Een aantal bewaarde arduinen grafmonumenten in neogotische stijl en gietijzeren kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer arduinen grafmonument voor de familie de Coninck de Merckem voorzien van wapenschild in witte natuursteen. Ten oosten buiten het kerkhofareaal, groot Heilig Hartbeeld in witte natuursteen op veldstenen sokkel.


ID: 78332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige   Kruisverheffing

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, afgezoomd met knotlindes en aan oostelijke, zuidelijke en westelijke zijde omringd door een muur. Bewaarde arduinen grafmonumenten met neogotische inslag uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Tevens bewaarde ijzeren kruisen. In de oksel van zuidbeuk en de hallenkerk: calvarie onder leien luifel, afgesloten door smeed)ijzeren hek.