Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

477 resultaten


ID: 304832 | Landschappelijk element

Wynantsgrebbe

's Gravenvoeren (Voeren)
De Wynantsgrebbe is een diep ingesneden droge ravijn of delle. De vertakte, beboste grebbe is noord-zuid georiënteerd. Het substraat bestaat uit gesteenten uit het Krijt. De bodem in de Kruisgraef zijn lemige bodems zonder profielontwikkeling. De lemige gronden rond de Kruisgraef hebben wel een textuur of structuurhorizont. De Wynantsgrebbe is oorspronkelijk een krijtgroeve. De groeve is loodrecht op de hoogtelijnen van de vallei georiënteerd. De exploitatie ervan gebeurde via een ontsluitingsweg loodrecht op de holle weg naar een wegkruis. Deze ontsluitingsweg is samen met de groeve op de topografische kaart van 1873 ingetekend en op alle volgende kaarten, tot 1999, zichtbaar.


ID: 307647 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nieuwe Geldenaaksebaan

Nieuwe Geldenaaksebaan (Bierbeek)
De Nieuwe Geldenaaksebaan ligt in het verlengde van de Oude Geldenaaksebaan en is grotendeels gekasseid met Tiense kwartsiet. De kasseiweg maakt deel uit van de historische hoofdverbindingsweg tussen Leuven en Geldenaken of Jodoigne die over de verschillende dorpskouters zuidwaarts liep. De weg ligt in het verlengde van de Oude Geldenaaksebaan en is zo een onderdeel van de ‘Grand Chemin’ zoals vermeld op de Villaretkaart.


ID: 130173 | Landschappelijk element

Essenkaphaag op steil talud langs Caildenberg

Caildenberg (Zwalm)
Langs de ruilverkavelingsweg en op het steile talud boven de Caildenberg is er een essenkaphaag van 130 meter lang en met een kaphoogte van 170 cm. De kaphaag als erfafsluiting is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De kaphaag is in lange tijd niet meer geknot.


ID: 134336 | Landschappelijk element

Tuin van de Sint-Martinuspastorie

Mettekovenstraat 8 (Heers)
Vierkant tuinprieel van gevlochten gele kornoelje, vermoedelijk daterend van rond 1911 toen de pastorie van 1859 werd gerestaureerd.


ID: 304733 | Landschappelijk element

Voetweg naar Sinnich

Teuven (Voeren)
Van op de holle weg op de Teuvenerberg leidt een onverhard zijpad naar het westen. De voetweg volgt de bosrand van het reservaat en slingert langs de rand van het plateau. De weg loopt het laatste stuk door het bosreservaat en komt uit op de holle weg vlakbij het domein van de voormalige Abdij van Sinnich. Deze voetweg vormde een alternatieve verbindingsroute van noord naar zuid. De weg liep parallel met de vallei van de Gulp en langs de rand van het plateau en vormde zo een goed begaanbaar en vlot traject.


ID: 304761 | Landschappelijk element

Holle weg Grijzegraaf

Grijzegraaf, Oude Linde (Voeren)
Van bij het kruispunt 'Oude Linde' leidt een netwerk aan onverharde wegen naar alle windrichtingen. De weg Oude Linde is een holle weg die tussen hoge taluds met gemengd hakhout naar het noordwesten leidt. De weg kruist de Moelingerweg en vervolgt als Grijzegraaf tot aan de grenspaal met Nederland waarna de holle weg doorloopt. Deze holle weg maakt deel uit van het geheel aan oorspronkelijk onverharde wegen die samenkwamen ten zuiden van het dorp 's-Gravenvoeren en hier aansluiting boden naar alle richtingen. Deze weg liep min of meer parallel met de vallei van de Voer en zorgde voor verbinding met het grensgebied.


ID: 305222 | Landschappelijk element

Holle weg Parhofstraat

Parhofstraat (Aarschot)
Deze holle wegen hellen af naar de Holsbeeksesteenweg en bevinden zich in het noordoosten van de heuvel. De onverharde wegen hebben een kronkelende vorm en lopen tussen verscheidene akkers. De wegen worden als holle weg afgebeeld op de Villaretkaart (1745-1748) en zijn ook zichtbaar op latere historische kaarten. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de huidige Parhofstraat aangeduid als ‘Holle straat’.


ID: 300189 | Landschappelijk element

Holle wegen in Briegden

Roosakkerstraat, Winevenstraat (Lanaken)
In het gehucht Briegden, gelegen in Veldwezelt (Lanaken), lopen twee elkaar kruisende holle wegen met waardevolle beplanting op de flanken. Op het kruispunt van deze twee wegen staat een kapelletje.


ID: 77019 | Landschappelijk element

Gemene Weidebeek

Gemeneweideweg-Zuid (Brugge)
Natuurgebied van de Gemeneweidebeek, van circa 32 hectare gelegen tegen de grens met Sint-Kruis en midden in de bebouwde kom.


ID: 300666 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen en houtkanten - Sassegembeekvallei

Koningsweg (Brakel)
In de vallei van de Sassegembeek, ter hoogte van een noordelijke uitloper van het Brakelbos ten zuidwesten van Opbrakel, bevindt zich een cluster van knotbomenrijen en houtkanten.