Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

427 resultaten


ID: 36271 | Bouwkundig element

Directeurswoning van het Heilig Hartklooster

Kloosterstraat 54 (Melle)
Directeurswoning van het Heilig Hartklooster, opgericht in een ruime, ommuurde tuin tegenover het klooster. Neogotisch bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder snijdende zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. In de bakstenen muur en tegenover de deur van de woning opgericht bakstenen poortgebouw met neogotische inslag: tuitgevel met schouderstukken op geprofileerde natuurstenen imposten. Tot een spitsboog versmallend spaarveld van de poort voorzien van een nis met Heilig Hartbeeld.


ID: 55748 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Grote Markt 14 (Menen)
Eclectisch getint burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, gesigneerd G. Boghemans Architecte. Rode bakstenen lijstgevel, natuurstenen parement met bossage, horizontaal geaccentueerd door doorlopende dorpel en waterlijst. Decoratief uitgewerkte gevel met erker en balkon.


ID: 56238 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Hospitaalstraat 14 (Menen)
Gemeentelijke basisschool, naar ontwerp van E. Haesbrouck. U-vormig schoolcomplex met directeurswoning uit de jaren 1920, van de straat gescheiden door laag bakstenen muurtje.


ID: 55818 | Bouwkundig element

Directeurswoning Societé du Gaz

Ieperstraat 102 (Menen)
Voormalige directeurswoning van 1910 naar ontwerp van G. Moerman. Bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van arduin voor sluitstenen, doorgetrokken onderdorpels, cordon en plint.


ID: 303915 | Bouwkundig element

Brouwerij Martinas

Kattestraat 26, 38-44, 38A, Langensteenweg 4-6 (Merchtem)
Voormalig brouwerijcomplex Martinas of Ginder-Ale sinds de jaren 1870, de gebouwen werden stelselmatig uitgebreid en vernieuwd in de eerste helft van de 20ste eeuw, directeurswoning, conciërgewoning en kantoren van 1950.


ID: 89983 | Bouwkundig element

Borstelfabriek en directeurswoning Carpentier

Abeeldreef 15 (Meulebeke)
"Willy Carpentier Houtindustrie", bedrijf met woonhuis gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect Albert Crop (Meulebeke).


ID: 90046 | Bouwkundig element

Vlasfabriek met roterij en vlasschuur

Heirentstraat 4 (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met warmwaterroterij en vlasschuur, volgens kadaster in 1937 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Alphonse Boone, tevens eigenaar van de nabijgelegen hoeve (zie nummer 6). Uit een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen blijkt dat dit de enige warmwaterroterij is die in Meulebeke wordt opgericht, met vier rootkamers, acht zwingelmolens en een turbine, waar tevens een tiental mensen tewerkgesteld zijn.


ID: 90063 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Karel van Manderstraat 12-14 (Meulebeke)
Achterin gelegen villa in cottagestijl, voorheen "Villa Marguerite Marie", thans "Villa Marie-Claire", volgens kadaster gebouwd in 1912 met interbellum bijgebouwen van de voormalige textielfabriek van Leon Boone, thans vestiging van de zeefdrukkerij "P.V.B.A. Dejonghe en Verhelst".


ID: 90065 | Bouwkundig element

Directeurswoning van brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 24 (Meulebeke)
Voormalige beheerderswoning van de brouwerij Vondel, na het overlijden van de stichter Camiel Vande Vondele (Meulebeke, 1862-1929) in 1938 gebouwd voor de beheerder Omer Petit uit Watou, later opgevolgd door zijn zoon Louis Petit. Tegelijk bouwt men een nieuw brouwerijgebouw en de burelen aan de straat. Naar verluidt is het woonhuis een ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge.


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.