419 resultaten
ID: 52894 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heistraat 99 (Mol)
Intact bewaarde hoeve van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met vooraan een rij linden, eerste kwart 20ste eeuw.
ID: 24143 | Bouwkundig element
Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.
ID: 132589 | Landschappelijk element
Dorp (Nazareth)
Traditioneel gekandelaarde lindenrij aan de zuid- en westzijde van het kerkhof. De beeldbepalende bomenrij zorgt voor een lommerrijke compartimentering van het kerkhof.
ID: 132590 | Landschappelijk element
Dorp (Nazareth)
Gekandelaarde bomenrij van witte paardenkastanje ten oosten van het kerkhof bij de nog deels bewaarde omgrachting. Dit grachtfragment geeft ons nog een beeld van hoe de kerkhofsite eruit heeft gezien toen de gracht ook aan de noord- en oostzijde aanwezig was.
ID: 38658 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Landuitstraat (Nazareth)
Door drie gekandelaarde linden beschaduwde kapel van 1746, naar verluidt opgericht in een periode van besmettelijke ziekte als halte op de bedevaartweg van Deerlijk naar Bottelare. Verankerd gewit bakstenen gebouwtje op gepikte plint, met twee traveeën onder zadeldak en voorgevel met barokke in- en uitgezwenkte top en bekronend driehoekig fronton.
ID: 132593 | Landschappelijk element
Lindendreef (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.
ID: 303946 | Landschappelijk element
Noël Schoorensstraat (Nazareth)
Bij het kruispunt van de Noël Schoorensstraat met de Steenweg werd na de Onafhankelijkheid van België in 1830 een vrijheidsboom geplant. Het betreft een beeldbepalende zomerlinde die op traditionele wijze werd gekandelaard. Op foto’s die de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog vaststellen is de toen ongeveer negentig jarige boom te zien, hij was blijkbaar ongeschonden en werd gefotografeerd na een snoeibeurt.
ID: 9388 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bokkendries 13 (Ninove)
Merkwaardige woning in traditionele stijl, juist na de Franse Revolutie als pastorie gebruikt later privébezit geworden; mooi gelegen in een tuin met gekandelaarde lindendreef en restant van de walgracht. Dubbelhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een gewijzigd zadeldak met verlaagde helling. Begane grond uit de 17de eeuw.
ID: 9500 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Echel (Ninove)
Door een gekandelaarde es beschaduwd rechthoekig kapelletje. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 130929 | Landschappelijk element
Boonakker (Oosterzele)
Traditioneel gekandelaarde linde bij een wegsplitsing. De boom is ingeplant in de scherpe hoek van een perceel en voorkomt hierdoor ook het afsnijden van de bocht.