Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

418 resultaten


ID: 303617 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

De Plank (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden bij hoeve De Vaarn. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Sint-Martens-Voeren aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn een beeldbepalend objecten in het Voerense landschap.


ID: 131984 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als veekering

Einde 4-6 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag staat als erfafsluiting op de perceelsgrens van een voorerf, en is tevens de veekering.


ID: 131656 | Landschappelijk element

Houtkant op talud en veekering van meidoorn

Gieveldstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud evenwijdig met de weg. Er staan oude hakhoutstoven van gewone es met een omtrek van ongeveer 400 cm. Daarnaast komt ook hakhout van gewone hazelaar, iep en wilg voor. Er is een natuurlijke bijmening van rode kornoelje. Op de kop van het talud staat een veekering van geschoren meidoorn.


ID: 37955 | Bouwkundig element

Hoeve Gieveld

Gieveldstraat 48 (Voeren)
Belangrijke, semi-gesloten en voorheen omgrachte hoeve, met oude kern mogelijk van 1750 zoals aangeduid door een gevelsteen.


ID: 132257 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Greb (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud op de perceelsgrens van een weiland en langs een pad. De samenstelling ervan bestaat uit eenstijlige meidoorn in een haag langs de weg, veldesdoorn en gewone robinia. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van taluds. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt of geknot.


ID: 303690 | Landschappelijk element

Geschoren veekeringshagen van meidoorn

Hagelstein, Kultjen (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Remersdaal aanwezig. Hier staan ze rond het erf van hoeve Manjebo. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalende objecten in het Voerense landschap.


ID: 131975 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij hoeve

Hagelstein 15 (Voeren)
De geschoren meidoornhaag sluit de site langs de straatzijde af. De afsluitingshaag die de het perceel van de straat scheidt bestaat uit 3 delen. Vroeger, voor 1900, liep de weg Hagelstein rechtdoor over het perceel in plaats van via het kruispunt met de Côte de Hagelstein. Het oostelijk deel van deze scheerhaag begeleidde toen deze weg. Dit deel van de weg verdween maar de haag bleef staan. Toen het perceel werd bebouwd werd het zuidelijk en westelijk deel van de haag aangeplant.


ID: 132371 | Landschappelijk element

Houtkant op talud holle weg

Heuvelke (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de holle weg. De soorten bestaan uit hakhout van veldiep, hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van zomereik, knotbomen van gele bindwilg, opgaande Canadapopulieren, hakhout van zoete kers, gewone robinia, sleedoorn en gewone kardinaalsmuts. Het essenhakhout heeft een omtrek tot meer dan 450 cm. De opgaande Canadapopulieren hebben een omtrek van meer dan 450 cm. Er staan restanten van een veekeringshaag van meidoorn op de kop van het talud.


ID: 304838 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Heuvelke, Hoffert (Voeren)
De zone ten zuiden van 's Gravenvoeren wordt gekenmerkt door een netwerk van wegen die samenkomen op twee oude kruispunten. Tussen deze onverharde wegen ligt een cluster van (relicten van) hoogstamboomgaarden die ruimtelijk aansluiten bij de bebouwde dorpskern. Deze boomgaard, doorsneden door de holle weg Heuvelke, is aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw. Op de orthofoto van 1971 en op latere kaarten en orthofoto's is hij steeds aanwezig. Het betreft een boomgaard met 32 kerselaren, deels omhaagd met een geschoren meidoornhaag. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen.


ID: 131473 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag aan zevensprong 'Aan de Ling'

Hoeneveldje (Voeren)
De éénstijlige meidoornhaag is het restant van een gelegde meidoornhaag als veekering nabij een zevensprong.