388 resultaten
ID: 27567 | Bouwkundig element
Dokter Honore Dewolfstraat 2 (Oudenaarde)
Zuidelijk georiënteerde parochiekerk van 1830 in neoclassicistische stijl, ter vervanging van en deels bekostigd door verkoop van de oudere kerk in Armenlos; een deel van het vroegere kerkmobilair werd hergebruikt, alsook het torenkruis.
ID: 27135 | Bouwkundig element
Groenstraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ommuurde rechthoekige begraafplaats in de Dijkstraat, in 1902 uitgebreid tot de Groenstraat en aldaar afgesloten door bakstenen muur met getoogde blindnissen. Toegangen in Dijkstraat en Groenstraat bestaande uit ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, in Groenstraat met bolbekroning, van 1905. Opvallend grafmonument van de familie Raepsaet-Saby door J.B. Moen in rotswerk met een fraaie ijzeren deur in het perspectief van een rode beukendreef. Tegen de noordelijke muur, neogotische grafkapel.
ID: 27802 | Bouwkundig element
Monseigneur Lambrechtstraat (Oudenaarde)
De parochiekerk gaat terug op een gebedshuis dat reeds in de 12de eeuw werd opgericht en een oudere bidplaats verving. In de loop der eeuwen werd de kerk vergroot en aangepast. Door de restauratie in de 19de eeuw verkreeg de kerk een dominant neoromaans karakter. Ten zuiden van de kerk, op het kerkhof, staat de imposante grafkapel van Monseigneur Lambrecht uit 1891. De kapel werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect S. Mortier met J. De bosschere uit Heusden als architect-aannemer.
ID: 72431 | Bouwkundig element
Ophovenstraat (Oudsbergen)
De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.
ID: 308858 | Archeologisch geheel
Weg naar Zwartberg (Oudsbergen)
Celtic Field complex, zichtbaar via verwerking van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen.
ID: 40429 | Bouwkundig element
Just. Lipsiusplein (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.
ID: 301222 | Bouwkundig element
Terhulpensesteenweg 464 (Overijse)
Eenvoudige parochiekerk met neoromaanse reminiscenties opgericht in 1865 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak met een bijhorend kerkhof dat zich uitstrekt ten noordwesten van de kerk.
ID: 80653 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.
ID: 88697 | Archeologisch geheel
Molhemstraat (Peer)
Vijf grafheuvels, waarvan de eerste drie, met Harpstedt-scherven en een soort steenbekisting, waarschijnlijk dateren deze uit de late bronstijd tot vroege ijzertijd, de vierde, met inhumatiegraf en ijzertijdurne, uit de middenbronstijd en de vijfde, met klopsteen, uit de ijzertijd (circa 600 voor Christus).
ID: 80726 | Bouwkundig element
Pastoor Lootspleintje (Peer)
Neoromaans bedehuis, op 18 mei 1858, eerstesteenlegging door de pastoor-deken van Peer.