16624 resultaten
ID: 31719 | Bouwkundig element
Steenweg 239 (Alken)
De Oude Vlieg is een semi-gesloten hoeve. Het complex omvat een 17de-eeuws woonhuis en een knechtenkwartier, paardenstal, bakhuis en dwarsschuur uit de 19de eeuw.
ID: 134261 | Landschappelijk element
Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.
ID: 134262 | Landschappelijk element
Steenweg 457 (Alken)
Twee neoclassicistisch geïnspireerde, 19de-eeuwse 'barriers' naar een herenboerenhuis en naar de naastliggende boomgaard.
ID: 135403 | Landschappelijk geheel
Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliëfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.
ID: 213254 | Bouwkundig element
Alexis Decarneplein (Alveringem)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire doden van Stavele, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Op een breed podium met twee niveaus, staat een meerdelig hardstenen voetstuk. Het is voorzien van tekstplaten en bovenaan versierd met een meervoudig geprofileerde kroonlijst. Op de top is een rechtopzittende leeuw met het wapenschild van Stavele aangebracht. Op het voetstuk: op de voorkant een kruis en de namen van de gesneuvelden.
ID: 15808 | Bouwkundig element
Appelstraat 7 (Alveringem)
Herberg waar in 1917-1918 de Belgische letterkundigen in legerdienst vergaderden, zoals herinnerd wordt op een gedenkplaat tegen de voorgevel. Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch met een in de 19de eeuw aangepaste gevel (behouden muurankers).
ID: 15925 | Bouwkundig element
Bellestraat (Alveringem)
Wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Troost" of "Kattekapel". De eerste kapel zou volgens de legende van de drie ridders (zie Weegschede nummer 1) gebouwd zijn circa 1200. De volkse benaming "Kattekapel" zou destijds ontleend zijn aan de aanroeping tegen ziekten van kleine huisdieren.
ID: 213250 | Bouwkundig element
Bellestraat (Alveringem)
Gedenkzuil ter herinnering aan de militaire doden uit de Eerste Wereldoorlog van Gijverinkhove. Dit gedenkteken is het werk van L. Tanghe uit Brugge.
ID: 15874 | Bouwkundig element
Bergenstraat (Alveringem)
Korte onverharde weg naar neogotisch kapelletje van circa 1909 volgens inscriptie binnenin: "Famille Feys-Callewaert 1909".
ID: 15879 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bergenstraat 90 (Alveringem)
Wegkapel beschaduwd door linde, gelegen links van onverharde oprit naar hoeve. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.