329 resultaten
ID: 86848 | Bouwkundig element
Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
ID: 87074 | Bouwkundig element
Vinktstraat 103 (Tielt)
Opgetrokken in 1937 in opdracht van Aloise Sierens. Vrijstaande bakstenen burgerwoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak. Rechter erkertravee over twee bouwlagen met luifel uitlopend over inkompartij en aan de linkerzijde steunend op gemetselde pijler.
ID: 87315 | Bouwkundig element
Camiel Meysmanstraat 30 (Torhout)
Aan straat gelegen kleine hoeve. Site aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1830: één volume haaks op de straat. In 1914 uitbreiding van het boerenhuis met lager volume onder zadeldak, mogelijk met houten hondenwiel (zie mutatieschets van 1914).
ID: 87493 | Bouwkundig element
Palingdreef 5-7 (Torhout)
Hoevetje met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, in kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie huis en schuur reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1846.
ID: 87514 | Bouwkundig element
Rijksweg (Torhout)
Grot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, achter het koor in groenscherm gelegen. Te dateren tussen 1939 (bouw kerk) en circa 1950. Naar verluidt werd de grot ingewijd samen met de achtergelegen schoolgebouwen. Imitatiegrot met altaar, afgesloten door ijzeren hekwerk. Nis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, opschrift: "QUE SOY ERA/ IMMACULADA COUNCEPCIOU".
ID: 308920 | Bouwkundig element
Meiboomlaan (Tremelo)
Kleine Lourdesgrot, gebouwd in 1950 en opgetrokken uit ruwe betonstenen met bovenaan een Mariabeeld in een nis. Het Mariabeeld in de nis wordt afgeschermd door een klein raampje in glas. Rondom de nis is er een gecementeerde sierrand in lichtblauwe kleur geschilderd en voorzien van de inscriptie AVM. Er is op het moment van de inventarisatie nog een actieve devotie aanwezig.
ID: 11846 | Bouwkundig element
Apostoliekenstraat 26 (Turnhout)
Basisschool en eerste graad secundair onderwijs ondergebracht in de voormalige Apostolische School; opgetrokken in 1886-1887 naar ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans.
ID: 11871 | Bouwkundig element
Begijnhof (Turnhout)
Kunstmatige rotsformatie naar ontwerp van Frans Loyens, afgesloten met verzinkt ijzeren hek.
ID: 122152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Begijnhof 1-84 (Turnhout)
Het begijnhof van Turnhout werd mogelijk reeds in de 13de eeuw gesticht en kende perioden van bloei in de 15de en de 17de eeuw. Het betreft een pleinbegijnhof met ongeveer trapezoïdaal grondplan en beboomde binnenpleinen. De Heilige Kruiskerk uit midden 17de eeuw is centraal gelegen in het westelijk deel van het begijnhof. Het complex omvat homogene begijnhofwoningen met achtertuintjes, een kapel, een boomgaard en een poortgebouw.
ID: 12090 | Bouwkundig element
Kapelweg (Turnhout)
Parkje met Lourdesgrot van 1935, twee kapelletjes van 1946, beeld van Christus Koning van 1930 en kruis ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers.