Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 81595 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Bassegem

Bassegemstraat 1 (Anzegem)
Historische hoeve zogenaamd "Goed te Bassegem" gelegen op de grens met Tiegem. De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Ten zuiden boerenhuis, ten noorden stalvleugel, ten westen schuur en ten oosten poortgebouw. Gotische natuurstenen schouwmantel, stond oorspronkelijk in de smidse. Rechts geïncorporeerd wagenhuis. Ten zuiden, onderkelderd bakhuisje. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en één bouwlaag. Oudste vermeldingen dateren van 1315.


ID: 214135 | Bouwkundig element

Mouterij-Brouwerij Verhaeghe

Beukenhofstraat 96 (Anzegem)
Mouterij-brouwerij Verhaeghe, familiebedrijf opgericht in 1885. Gaaf bewaard complex, met binnenin goed geconserveerde brouwinstallaties uit het interbellum.


ID: 81406 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Grote Leiestraat 79 (Anzegem)
Vrijstaande burgerwoning uit de jaren 1920. Dubbelhuis van rode baksteen verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen. Deels vernieuwd schrijnwerk. Achtergelegen bedrijfsgebouw.


ID: 81535 | Bouwkundig element

De Jonggezellenmolen van Yvegem en hoeve

Heirbaan 2 (Anzegem)
Molenromp van de Jonggezellenmolen van Yvegem, gebouwd in 1848 als een stenen windmolen van het type grondzeiler, horend bij een hoeve met 19de-eeuws uitzicht met een bewaarde molenaarswoning en schuur- en stalvleugel.


ID: 81619 | Bouwkundig element

Werkhuizen

Kasterstraat 12A (Anzegem)
Werkhuizen vermoedelijk opgetrokken in het interbellum, bestaande uit zes beuken onder sheddaken. Eenvoudige bakstenen straatgevel met casement.


ID: 81616 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en Stampkotmolen

Kasterstraat 6 (Anzegem)
Voormalige molenaarshoeve, reeds aangegeven met molen op de Ferrariskaart (1770-1778 ), waarvan enkel nog het oude boerenhuis aan de westzijde van het erf bewaard is. Ten noorden, nu afgescheiden door een weg, bevindt zich het rond bakstenen torenkot van de voormalige oliewindmolen, wellicht rond 1770 opgetrokken. Deze molen wordt voor het eerst vermeld in 1572.


ID: 81435 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Kerkstraat 53-55 (Anzegem)
Samenstel van burgerhuizen, oorspronkelijk één woning opgetrokken in 1892 zie kadastrale legger.


ID: 81456 | Bouwkundig element

Site Landergemmolen

Landergemstraat 34-36 (Anzegem)
Site van de Landergemmolen, een houten windmolen die reeds in 1418 vermeld wordt als een staakmolen voor het malen van graan, maar werd heropgericht in het begin van de 17de eeuw. In 1780 of 1781 werd de molen grotendeels vernieuwd. De molensite omvat het ensemble van de houten staakmolen op een molenberg met een klein bakstenen bedrijfsgebouw, dat vanaf de vroege 20ste eeuw bij windstilte dienstdeed als mechanische maalderij, en twee landelijke woningen ten westen en noordoosten, waarvan de westelijke de oorspronkelijke molenaarshoeve met 19de-eeuwse kern betreft en eveneens een ast omvat.


ID: 81460 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw

Langestraat 5A (Anzegem)
Voormalig bedrijfsgebouw, zie deels gesloten voorgevel en bakstenen schoorsteen ingewerkt in dak, thans in gebruik als toonzaal. Lijstgevel van rode baksteen, horizontaal belijnd door waterlijsten en fries. Vroegere poorttravee gemarkeerd door lisenen en schampstenen. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 81670 | Bouwkundig element

Bergmolen

Meuleberg (Anzegem)
De Berg- of Stampersmolen is een witgeschilderde bakstenen grondzeiler en kwam er ter vervanging van een houten standaardmolen van 1735. Petrus Verriest liet in 1880 deze stenen windmolen bouwen op de Tiegemberg. De molen staat op een heuvelrug in een oorspronkelijk weids molenlandschap dat thans aan één zijde beboomd is.