Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

389 resultaten


ID: 302519 | Bouwkundig element

Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Biezenstraat, Hertstraat, Kapucijnenvoer, Pelgrimstraat, Sint-Hubertusstraat, Sint-Jacobsplein, Wagenweg (Leuven)
De aanleg van het Sint-Jacobsplein, genoemd naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskerk, werd in 1824-1827 gerealiseerd door aannemer Ferdinandus Duchesne, die bij openbare aanbesteding was aangewezen.


ID: 42217 | Bouwkundig element

Architectenwoning Ange de Bruyn

Biezenstraat 1-3 (Leuven)
Door A. De Bruyn ontworpen ensemble dat gevormd wordt door een monumentale herenwoning in empirestijl, aanpalend een koetspoort en een paviljoen, en een ruime stadstuin.


ID: 72622 | Bouwkundig element

Herenhuis - architectenwoning L. Van Arenbergh

Blijde-Inkomststraat 11 (Leuven)
Provinciaal architect L. Van Arenbergh - auteur van de in deze buurt kort voordien opgetrokken Rijkswachtkazerne - ontwierp dit herenhuis in 1870 als eigen privé-woning.


ID: 72629 | Bouwkundig element

Architectenwoning van L. Van Arenbergh uit 1882

Blijde-Inkomststraat 24 (Leuven)
Dit opmerkelijke, in 1881 ontworpen rijhuis is de voormalige eigen woning van architect Louis Van Arenbergh, die reeds in dezelfde straat een tiental jaar eerder een markant privé-woonhuis liet optrekken.


ID: 306512 | Bouwkundig element

Bondgenotenlaan en omgeving

Bondgenotenlaan, Jan Stasstraat, Justus Lipsiusstraat, Koning Leopold I-straat, Lepelstraat, Louis Melsensstraat, Vital Decosterstraat (Leuven)
De Bondgenotenlaan werd in de 19de eeuw aangelegd als hoofdas van de wijk grenzend aan het station en vormt een verbinding tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Naast de prominente stadsschouwburg, vormen statige eclectische burger- en herenhuizen de voornaamste bebouwing van de straat.


ID: 72710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Architectenwoning Bosmans

Bondgenotenlaan 116 (Leuven)
De woning werd in 1868 gebouwd naar ontwerp van L. Bosmans en is representatief voor de neoclassicistische architectuur in Leuven.


ID: 206638 | Bouwkundig element

Stadswoningen ontworpen door F. Vanderperre

Diestsevest 49-53, 57 (Leuven)
Rijhuizen van drie traveeën en in oorsprong twee bouwlagen onder kunstleien zadeldaken, die in 1874 en 1876 door F. Vanderperre werden ontworpen.


ID: 305602 | Bouwkundig element

Architectenwoning Theo Van Dormael

Dreefstraat 9, Kardinaal Mercierlaan 67-69 (Leuven)
Architect Theo Van Dormael ontwierp dit ensemble van drie woningen in eclectische, historiserende stijl in 1918 als zijn eigen woning met garage. De twee woningen in de Kardinaal Mercierlaan 67 en 69 richtte hij in als gezinswoning; beide woningen zijn grondige verbouwingen van een ouder pand dat teruggaat tot het historische pachthof Van Meerbeek. Het pand in de Dreefstraat 9 bouwde Van Dormael in 1918 als garage, met geïncorporeerde stallen voor geiten en kippen. Vanaf 1929 verbouwde Van Dormael, mogelijk in samenwerking met zijn zoon Paul Van Dormael, het ensemble tot drie aparte wooneenheden. Zelf verhuisde hij op dat moment naar zijn nieuwe woning verder in de straat.


ID: 72492 | Bouwkundig element

Architectenwoning

Eugène Gilbertstraat 7 (Leuven)
Rijwoning in nieuwe zakelijkheid die architect Jacques Van Meulebrouck in 1929 voor zichzelf realiseerde.


ID: 73509 | Bouwkundig element

Architectenwoning van architect Mark Benoît

Heilige-Geeststraat 10 (Leuven)
Eigen woning van architect Mark Benoît, opgetrokken in 1960 en bestaande uit drie bouwlagen, onder een pannen zadeldak, dat deels is opengewerkt tot dakterras boven de houten kroonlijst.