1199 resultaten
ID: 48447 | Bouwkundig element
Hoogveld 5 (Dendermonde)
Wachthuis en naastliggend huis van de fortwachter, beide volgens het kadasterarchief gebouwd in 1938 op het fortdomein bij de verdwenen Batterij 1. Schuin ten opzichte van de straat ingeplant wachthuisje. Eenlaags bakstenen gebouwtje op gecementeerde plint en onder overstekend zadeldak. Ernaast gelegen voormalig huis van de fortwachter, eenvoudig bakstenen enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak.
ID: 48858 | Bouwkundig element
Jozef De Troetselstraat 36 (Dendermonde)
Aan de volledig gekasseide rechthoekige binnenplaats van de hoeve palen in U-vorm opgestelde hoevegebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw: ten westen de langsschuur met voorpuntgevel aan de straatzijde, ten noorden de aan de achterzijde van de binnenplaats gelegen boerenwoning, ten oosten de lage vleugel die de stallen en een vroeger knechtenhuisje omvat. Elk van deze gebouwen getuigt door de aandacht voor architecturaal verzorgde details van de welstand die de toenmalige bouwheer met de constructies wou etaleren.
ID: 48909 | Bouwkundig element
Kerkhofweg 17 (Dendermonde)
De stedelijke begraafplaats van Dendermonde werd in neogotische stijl ontworpen door stadsarchitect Edouard Bouwens, die het voorzag van een afsluitmuur met een monumentale ingangspoort en een kleine woning voor de grafdelver. Het project was in 1883 voltooid. Pas in 1884 werd in het midden van de begraafplaats een grote grafkapel opgericht, met eronder vijftien grafkelders met plaats voor drie tot zes lichamen.
ID: 48948 | Bouwkundig element
Kerkstraat 18 (Dendermonde)
Deze herenwoning was oorspronkelijk de conciërgewoning van het belendende filiaal van de Nationale Bank die sinds 1923 in de Kerkstraat gevestigd was. Evenals het bankgebouw is dit een ontwerp van architect Eugène Dhuicque van 1924. Dit gebouw onderscheidt zich van de aanpalende panden die respectievelijk in neorococo en neo-Franse-barok werden uitgevoerd, door de strakke gevelopbouw die stilistisch meer naar het modernisme neigt.
ID: 48955 | Bouwkundig element
Kerkstraat 38-42 (Dendermonde)
De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 gesticht. De arme klaren vestigden er een klooster met kluizen en namen er in 1841 hun intrek. Circa 1876-1878 lieten ze een neogotische kapel optrekken. De kapel met aansluitend een portierswoning in dezelfde stijl en materialen was een ontwerp van architect A.T. Verhaegen. In 1914 brandde de kapel uit. Daarna werd ze naar de oorspronkelijke plannen door architect Frans Van Severen circa 1920 heropgebouwd.
ID: 48561 | Bouwkundig element
Reynoutstraat 4-6 (Dendermonde)
Alleenstaand achterin gelegen villa van twee bouwlagen onder een snijdend zadeldak uit 1913, te midden van fraai aangelegde en beboomde tuin, omheind door bakstenen muur en ijzeren hek tussen concaaf geplaatste bakstenen pijlers onder houten luifel. Bijhorend vrijstaand wagenhuis en stal. Conciërgewoning; kleine woning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.
ID: 48854 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Ursmarusstraat 98 (Dendermonde)
Pastorie van circa 1850 naar ontwerp van de Dendermondse stadsbouwmeester Johan Beeckman met voortuin achter een gemetselde en van traliewerk voorziene straatafsluiting. Neoclassicistisch bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Achter de pastorie gelegen bijgebouw, vermoedelijk de woning van de stalknecht met bijhorende paardenstal. Daarachter grote L-vormige pastorietuin met boomgaard, een oude paardenkastanje en rest van de omgrachting van de 17de-eeuwse pastorie.
ID: 48986 | Bouwkundig element
Smidsestraat 18 (Dendermonde)
Het herenhuis bezit een brede rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en bezit de gebruikelijke 19de-eeuwse aanleg van een dubbelhuis dat vijf traveeën telt. Binnenshuis zijn er duidelijke aanwijzingen dat de drie rechtertraveeën teruggaan op een enkelhuis met bovenverdieping minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het bakstenen bijgebouw aan de noordelijke langszijde van de tuin omvat het vroegere knechtenhuisje en paardenstallen en telt nog zes traveeën.
ID: 48706 | Bouwkundig element
Steenweg naar Wetteren 31-33 (Dendermonde)
Twee gekoppelde woningen met links aanpalende omhaagde tuin en ijzeren toegangshek, opgetrokken in 1904-1905 door de Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde, naar verluidt voor de ingenieurs. Woningen van tweeënhalve bouwlaag en elk drie traveeën onder een doorlopend zadeldak.
ID: 48580 | Bouwkundig element
Steenweg van Grembergen 4 (Dendermonde)
Woning gebouwd in 1899 als residentie van de conducteur van de artillerie, met aanleg van een tuin, op het domein van een militaire versterking, vanaf 1949 woning van de militaire opzichter. Alleenstaand breedhuis zijdelings palend aan de straat.