Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 87664 | Bouwkundig element

Cichoreiast

Hoogleenstraat (Oostrozebeke)
"Vanackers ast" genoemd naar de toenmalige eigenaar en latere burgemeester van Oostrozebeke, Remi Vanacker, die de ast in 1933 kocht en uitbaatte. Zogenaamde drieplaat-ast, imposante verankerde baksteenbouw die in 1982 nog werd verhoogd.


ID: 87666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogleenstraat 24 (Oostrozebeke)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een oude voetwegel die oorspronkelijk in een hoek omheen de hoeve tussen de Hoogleenstraat en de Molstenstraat liep. Een onverharde weg door het ruime, begraasde erf maakt nu de verbinding. Het erf is dan ook aan noord- en zuidzijde toegankelijk via hekkens, gevat in bakstenen pijlers, uitgevend op de bewaarde gedeelten van de wegel.


ID: 87739 | Bouwkundig element

Goed ter Priems

Ooigemstraat 8 (Oostrozebeke)
Historische, omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur.


ID: 39114 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heetveldesite

Munkbaan 1-2, 1A (Pajottegem)
Tweeledige opper- en neerhofstructuur met sporen van een ringgracht verwijzend naar de motte-origine, gelegen op de linkeroever van de Mark, op de grens met Galmaarden. Het landgebruik bleef ongewijzigd sinds de 19de eeuw. Knotwilgenrijen en meidoornhagen markeren de historische percelering.


ID: 302744 | Bouwkundig element

Hopast en café In den Uil

Woestijnstraat 9 (Pajottegem)
De kleine hopast uit 1912 is van het oude type met een gemetste haard onder de vlaak, op uitzonderlijke wijze gecombineerd met een bakoven, met een zogenaamde doeche en met een spontaan ontstaan café.


ID: 211632 | Bouwkundig element

Hoeve Te Wielkene

Brugsesteenweg 102 (Pittem)
Bestaande uit 19de- en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, onder meer met eind-19de-eeuwse cichorei-ast. Korte erftoegang afgezoomd door jonge bomenrij en ijzeren hek tussen robuuste witgekalkte bakstenen pijlers.


ID: 211636 | Bouwkundig element

Goed te Claerhout

Claerhoutdreef 8 (Pittem)
Langs de straat gelegen hoeve, met toegang gemarkeerd door brede bakstenen erfpijler met getrapte piramidale bekroning. U-vormige constellatie rondom een verhard erf met groenaanplantingen. Ten oosten situeert zich het gerenoveerde woonhuis met aanpalende stal. 17de-eeuws woonhuis en 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen, op oudere site.


ID: 211644 | Bouwkundig element

Tabaksast

Egemsebinnenweg (Pittem)
Gelegen aan de zuidzijde van de voormalige hoevesite op nummer 28. Hoeve reeds met één haaks volume afgebeeld in het landboek van Egem (1761).


ID: 211687 | Bouwkundig element

Breemeerschhoeve

Egemstraat 63 (Pittem)
Bestaande uit vrijstaande, voornamelijk 18de-19de-eeuwse hoevegebouwen, op oudere site. Hoeve uit parallelle volumes aan weerszijden van het erf, voorzien van grasperken en losse verharding, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers.


ID: 211655 | Bouwkundig element

Cichorei-ast

Fonteinestraat 30D (Pittem)
In 1946 opgetrokken door de familie Claerhout, als heropbouw na brand. Gezichtsbepalend volume op rechthoekig grondplan, bestaande uit een ast, snijplaats en magazijn opgetrokken uit rode bakstenen.