Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1049 resultaten


ID: 301477 | Landschappelijk element

Hof ter Linden

Edegem (Edegem)
Domein Hof ter Linden bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Edegem, in de rand van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Domein Hof ter Linden, voor het eerst vermeld in 1277, is een leen- en laathof van het voormalige gehucht Edegem en is gegroeid uit het zogenaamde ‘Ter Borcht’. Al snel overtrof het ‘Ter Borcht’ en groeide het uit tot het dorpskasteel. Het kasteel Hof ter Linden werd in zijn nog bewaarde vorm opgetrokken in 1770-1773 door Simon-Josephus de Neuf naar ontwerp van Coreblom.


ID: 12915 | Bouwkundig element

Kasteel met park Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 1-5 (Edegem)
Classicistisch kasteel gelegen in sterk beboomd domein binnen nagenoeg rechthoekige omgrachting.


ID: 135227 | Landschappelijk geheel

Het Leen

Eeklo (Eeklo), Oostwinkel, Waarschoot (Lievegem)
In de 13de eeuw werden de turf- en veengronden in Het Leen ontgonnen. Uit het veen werd in de Altenahoeve van het Sint-Janshospitaal zout gewonnen en via de zoutweg door de Leenbossen naar Gent vervoerd. Het Goed te Breebroek is een site met walgracht die teruggaat tot de 13de-eeuwse ontginningen. In de 18de eeuw liet gravin Maria-Theresia in 'Het Leen’ bossen aanplanten en kilometers sloten graven. Op de hogere stukken tussen de sloten in werden bomen aangeplant. In 1937 werd het domein door de Belgische staat ingericht als munitieopslagplaats. De door het leger aangelegde betonbanen in het bos doen nu dienst als wandelpaden. De vele vijvers zijn een resultaat van graafwerken voor het oprichten van aarden wallen bij munitiedepots. Het huidige provinciaal domein ‘Het Leen’ is grotendeels bebost met gemengd loofhout.


ID: 50841 | Bouwkundig element

Burgerhuis en textielbedrijf Vande Putte

Patersstraat 38 (Eeklo)
Ruim burgerhuis met grote ingesloten tuin, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in 1849 het bestaande huis met leerlooierij omgebouwd tot leerlooierij door Ch. Verdick, in 1865 wordt opnieuw een woning ingericht en een ververij gebouwd in een haakse vleugel.


ID: 8273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Annastraat 2 (Erpe-Mere)
De neoclassicistische pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1803 en uitgebreid in 1863 en 1892. De tuin werd aangelegd in 1863 en vormt met zijn landschappelijke aanleg een integraal onderdeel van de pastorie. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met klokkenruitertje.


ID: 33755 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groenveld

Achterstege 13 (Evergem)
Grote romantische villa in cottagestijl op terp in fraaie tuin met vijver voor en achter de villa, volgens de bewaarde plans gebouwd in opdracht van P. Delva, burgemeester, en naar ontwerp van architect F. Roussel in 1911.


ID: 33754 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Eremietenhof

Achterstege 9 (Evergem)
Buitenplaats gelegen in een mooi park met vijver afgesloten door een fraai ijzeren hek tussen arduinen pijlers, volgens De Potter en Broeckaert gebouwd in 1804 op de plaats van een kluis van een broeder-eremijt. Bakstenen huis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak, met verankerde lijstgevel op een arduinen plint.


ID: 33816 | Bouwkundig element

Kasteel Huis ter Burcht

Fortune De Kokerlaan 11 (Evergem)
Voormalig kasteel, sedert 1958 gemeentehuis. Voorheen kasteel gelegen in dubbele cirkelvormige omwalling. De middeleeuwse burcht werd gebouwd door de heren van Evergem, sinds de 11de eeuw de heren van Dendermonde, die na de invallen van de Noormannen aangesteld werden als voogden van Evergem in het Sint-Baafsdomein. Kasteel uit 1884 in neo-Vlaamserenaissance-stijl in deels verkaveld park met vijver, aan de straatkant met gietijzeren afsluiting en hek tussen pijlers.


ID: 33819 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gentweg 12 (Evergem)
Alleenstaand herenhuis in beboomde tuin, afgesloten met ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen hekpijlers, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Resterend gedeelte van vroegere omwalling uitlopend in vijver.


ID: 33839 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kapellestraat 49 (Evergem)
Herenhuis vooraan in grote beboomde tuin met onder meer rotswerk aan de vijver, vermoedelijk gebouwd door baljuw Naudts circa 1770 en verbouwd eind 19de eeuw. Bepleisterde gevels van vijf en drie traveeën met twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakvensters en oeils-de-boeuf. Wagenhuis van drie traveeën onder schilddak, daterend van circa 1892.