Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 89093 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bloemendale

Stationsstraat 62, 70, Wellingstraat 34 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1878 naar ontwerp van architect Louis Delacenserie, geïnspireerd op de Brugse baksteengotiek en de traditionele bak- en zandsteenstijl. Omgevend park in landschappelijke stijl met hoofdtoegang via de Wellingstraat, met neerhof, paardenstallen, koetshuis en recentere villa's waaronder een dokterspraktijk.


ID: 89325 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Torre en bijgebouwen

Ten Torre 11-14 (Beernem)
Kasteeldomein toegankelijk via een lange toegangsdreef. Het domein was vroeger een jachtgebied voor het Franse Hof waar onder andere een jachtpaviljoen stond. Het huidige kasteel wordt volgens het kadaster gebouwd in 1854. Dit omwalde kasteel is opgevat als een waterkasteel. Vierkante plattegrond met op elke hoek een zeshoekige hoektoren afgewerkt met een leien kegeldak en/of afgewerkt als een uitkijktoren. Landgebouwen.


ID: 89333 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrus Oostveldparochie

Tinhoutstraat 115 (Beernem)
Pastorie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete, horend bij de Sint-Petrus-kerk Oostveld. Volgens het kadaster gebouwd in 1928. Vrijstaande woning in neo-Brugse stijl met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak gevat tussen trapgevels. Voortuin afgesloten met laag bakstenen muurtje met pijlers waartussen smeedijzeren hekwerk.


ID: 11773 | Bouwkundig element

Landhuis Tempelhof

Bisschopslaan 1 (Beerse)
Vrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak; iets lagere noordelijke uitbouw; zuidelijke vleugel van 1960 onder plat dak.


ID: 12365 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Hoogstraat 16 (Beerse)
Hoeve met losstaande bestanddelen. Woonstalhuis van zeven traveeën met lager aanbouwsel aan erfzijde, volgens eigenares opklimmend tot 1870.


ID: 11804 | Bouwkundig element

Hoeve Houthoeve

Houtseweg 174 (Beerse)
Aan een zijwegel ingeplante hoeve met losstaande bestanddelen: woonstalhuis van vijf en vier traveeën onder doorlopend zadeldak, aansluitend bakhuis en stal, vrijstaand karrenkot en langsschuur.


ID: 11822 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostmalseweg 155 (Beerse)
Hoeve, opklimmend tot 1923, bestaande uit woonstalhuis met latere uitbouw aan erf, vrijstaande dwarsschuur met aanpalend schob aan zuidwestzijde, moestuin en boomgaard.


ID: 135090 | Landschappelijk geheel

Zevenborren

Alsemberg, Dworp (Beersel), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Zevenborren of Zevenbronnen is, zoals de naam het zegt, een bronnenrijk gebied met een noord-zuid georiënteerde vallei waarin een reeks vijvers gelegen zijn, ontstaan door opstuwing en afwaterend naar de Meerbeek.


ID: 135379 | Landschappelijk geheel

Hallerbos - Lembeekbos - Maasdalbos

Dworp (Beersel), Buizingen, Halle, Lembeek (Halle)
Het gebied herbergt het typische landschap van de ‘Brabantse Ardennen’, gekenmerkt door een golvende topografie met beekvalleien en boscomplexen, een beperkt aantal vergezichten begrensd door het reliëf, vegetatie en bebouwing, complexe verweving van open ruimten en bebouwing en geïsoleerde bossen. Het Pajottenland in het westen is zacht golvend en vruchtbaar met een afwisseling van open veld op de droge ruggen. In de valleien bevinden zich de weiden en beemden, onderbroken met populierenrijen, hagen en knotwilgen. Tussen Zenne en Zoniën komen de steile zandhellingen voor, gedomineerd door de vele uitgestrekte bossen. Het gebied omvat naast een verscheidenheid aan elementen en patronen van landgebruik eveneens heel wat bouwkundig erfgoed.


ID: 38882 | Bouwkundig element

Kasteel Gravenhof

Alsembergsesteenweg 676 (Beersel)
Bakstenen 19de-eeuws kasteel met 17de-eeuwse kern omgeven door een bomenrijk landschapspark met ruime vijver ten noorden en oosten van het kasteel; ten zuiden ruim grasveld met kleinere vijver.