Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 79517 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Klerken

Kerkhofstraat (Houthulst)
Begraafplaats van Klerken, in de jaren 1960, na de opruiming van het kerkhof rond de kerk ingericht op de zogenaamde "Klerkenkouter" (stukken land gelegen op het hoogste gedeelte van Klerken, nabij de kerk). Bijgevolg heeft men vanaf de begraafplaats een mooi uitzicht op de akkers van Klerken en op Woumen (Diksmuide).


ID: 79583 | Bouwkundig element

Restanten van de Epernon-bunker met gedenkplaat voor Jean Taymans

Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.


ID: 79466 | Bouwkundig element

Wegkruis

Terreststraat (Houthulst)
Aan de hoek met de Slijpstraat gelegen wegkruis, tevens op het hoogste punt van het gehucht "Terrest". Ijzeren kruis met lantaarn vermoedelijk uit de jaren 1920. Bakstenen sokkel, rondom perkje met vernieuwde muur.


ID: 79497 | Bouwkundig element

Mariakapelletje en kruis

Vinkeniersstraat 17 (Houthulst)
Mariakapelletje en kruis bij verbouwde boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920. Kapel herbouwd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Polychroom kruisbeeld in gecementeerde boomstamimitatie, vermoedelijk daterend uit de jaren 1920-1930.


ID: 213276 | Bouwkundig element

Gedenkkruisen Captain Bowlby en Captain Skrine

Begijnenbosstraat (Ieper)
Twee private gedenkkruisen, tijdens het interbellum opgericht voor twee officieren die hier in de omgeving tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen maar wiens graf nooit gevonden werd.


ID: 83693 | Bouwkundig element

Quisthoudtkapel

Diksmuidseweg (Ieper)
Alleenstaande kapel middenin bebloemde tuin, aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, beschermheilige van de stad.


ID: 30629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.


ID: 30811 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Marshofstraat 6 (Ieper)
In de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd kasteel gelegen middenin een beboomd park met achterliggende ommuurde tuin. Geasfalteerde oprit, afgezoomd met linden en sierstruiken, leidend naar geasfalteerd voorplein, gedomineerd door beeld van Heilige Theresia van Avila omringd met sierheesters.


ID: 305423 | Bouwkundig element

Gedenkkruis Germain Alaux

Ravestraat 17 (Ieper)
Gedenkkruis voor de Franse militair Germain Alaux, in deze omgeving omgekomen op 29 april 1915 tijdens de Tweede Slag bij Ieper in de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308476 | Landschappelijk element

Kruis met geleide lindes

Ravestraat 26 (Ieper)
Een betonnen kruis, met Christusbeeld, geruggesteund door drie geleide lindes, markeert de toegang van de hoeve in de Ravestraat 26 te Boezinge.