Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

665 resultaten


ID: 43529 | Bouwkundig element

Hoeve

Stoopkensstraat 20-24, 46 (Hoegaarden)
Vermoedelijk heden onderverdeelde hoeve van circa 1800. Drie grote zandstenen inrijpoorten met uitspringende sluitsteen en rechthoekige imposten.


ID: 200333 | Archeologisch / Landschappelijk element

De Mot met gracht

Hulstraat (Hoeselt)
Goed bewaarde motte met ringgracht. De motte is begroeid met normale bosvegatie, echter zonder grote bomen en ligt te midden van weilanden.


ID: 850 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

Sint-Hubertusstraat 2 (Hoeselt)
Van de vroeggotische kerk uit de 13de-14de eeuw resten alleen de toren en het koor met deels bewaarde muurschilderingen. Moderne zaalkerk, gebouwd dwars op de oorspronkelijke oriëntatie, naar ontwerp van Deré en Janssens. Omgevend kerkhof.


ID: 301503 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Hubertuskerk

Sint-Hubertusstraat 2 (Hoeselt)
Ontdekking van de schilderingen in koor en apsis door Raymond Lemaire in 1963 tijdens restauratie en uitbreiding van de kerk; blootgelegd en gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium onder leiding van Michel Savko (1964-1970).


ID: 43619 | Bouwkundig element

Kasteel van Horst

Horststraat 28 (Holsbeek)
Het kasteel van Horst, met de kenmerken van een omwald feodaal kasteel, bestaat in zijn huidige vorm uit een vierkante donjon en aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl die rond een binnenplaats zijn gegroepeerd en omgeven worden door een brede slotgracht.


ID: 301516 | Bouwkundig element

Muurschilderingen kasteel van Horst

Horststraat 28 (Holsbeek)
De schilderingen bevinden zich in de overwelfde kamer boven de kelder, op het eerste niveau van de donjon. Als ontvangstruimte van de woontoren had deze een representatieve functie. Zij bezit nog een hoge graad van authenticiteit.


ID: 92134 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jozef (wijk De Geit)

Amersveldestraat (Hooglede)
Voorgeschiedenis: In 1865 werd een orgel geplaatst, afkomstig uit de kerk van Heule; over dit orgel zijn geen gegevens bekend (in Heule was in 1819 een nieuw orgel gebouwd). Praktisch al het aanwezige materiaal lijkt van eind 19de eeuw te zijn, dus het is niet onwaarschijnlijk dat er reeds vóór 1914-18 verbouwingen geschiedden. Het orgel deelde in de schade van de Eerste Wereldoorlog; over herstellingen zijn geen gegevens bekend. In een werklijst van orgelbouwer Jos Loncke van 1937 staat vermeld dat hij het orgel in Hooglede Sint-Jozef eerlang zou herstellen. Het huidige instrument is niet gesigneerd. Het is een hybridisch samenraapsel van elementen uit verschillende periodes.


ID: 92130 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jacob-de-Meerdere

Gitsbergstraat (Hooglede)
Kort voor 1927 werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Anneessens (Menen), misschien met hergebruik van enkele residua van het vorig orgel. Een herstelling vond plaats in 1994.


ID: 92132 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Amandus

Marktplaats 2 (Hooglede)
Het oorspronkelijk orgel was een werk van Pieter Loncke (Hoogstade) en zoon Frederik, gebouwd in 1886-1887. Het instrument werd zo goed als helemaal vernield in de Eerste Wereldoorlog. In 1924 bouwden Jos. en Pieter Loncke (Esen) een nieuw orgel, met recuperatie van het nog bruikbare pijpwerk. Na nieuwe schade in de Tweede Wereldoorlog (1941) werd het orgel door Jos. Loncke verbouwd, in open opstelling. In 1994 nieuw orgel door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren), met hergebruik van een hoeveelheid pijpwerk.


ID: 92076 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jozef (wijk Jonkershove)

Houthulst (Houthulst)
Aangaande orgels vóór 1987 zijn geen gegevens voorhanden. Op een foto, in 1968 genomen door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, is op het West-doksaal een orgelkast zichtbaar, in eenvoudige neogotische stijl, met in de kroonornamenten een ingewerkt rond uurwerk. Dit orgel is thans niet meer aanwezig. Het huidig orgel is een nieuw instrument van Loncke Orgelbouw (Zarren) uit 1987.