Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 38539 | Bouwkundig element

Vierschaar

Weldendreef 4 (De Pinte)
Voormalige vierschaar of plaatselijke rechtbank van de heerlijkheid van Welden. Semigesloten hoeve op deels verhard en met gras begroeid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekplaat, aansluitend bij de stallen rechts van het huis. Woonhuis van zes traveeën onder steil en mank zadeldak met kern uit de 17de eeuw, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.


ID: 86291 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Deerlijk

Harelbekestraat 27 (Deerlijk)
Hedendaags gebouw opgetrokken in 2001-2002 naar ontwerp van architectenbureau Nero. Het ontwerp combineert verscheidene blokvormige volumes opgetrokken uit beton en doorbroken door glaspartijen. Half zwevend en hoger opgetrokken opengewerkt blokvormig straatvolume zogenaamd Lantaarn.


ID: 86351 | Bouwkundig element

Oud gemeentehuis van Deerlijk en herberg De Kroon

Kerkplein 1 (Deerlijk)
Voormalig "GEMEENTEHUIS" en herberg "De Kroon" gebouwd in 1893, zie arduinen jaarsteen. De herberg vervangt een oudere herberg met zelfde naam, die na onteigening werd afgebroken voor het verbreden van de straat. Beeldbepalend bakstenen hoekhuis onder pannen zadeldak. Eclectische baksteenbouw met overwegend neo-Vlaamse-renaissance-inslag.


ID: 86422 | Bouwkundig element

Postkantoor

Pladijsstraat 327 (Deerlijk)
Voormalig postkantoor (tot 1950). Opvallend parement uit het tweede kwart van de 20ste eeuw van rode baksteen verfraaid door de groen-blauwe sierbaksteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 35554 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Poesele

Bredeweg 4 (Deinze)
Hoekhuis van één bouwlaag onder zadeldak; vermoedelijk oude kern verbouwd in de jaren 1930 als gemeentehuis.


ID: 35070 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Cyriel Buyssestraat 15 (Deinze)
Neoclassicistisch gebouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, van 1852 en naar ontwerp van architect 't Kindt. Oorspronkelijk op benedenverdieping met herberg en op bovenverdieping vredegerecht. In 1902 bouw van de huidige ingang.


ID: 35069 | Bouwkundig element

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.


ID: 37999 | Bouwkundig element

Stadstekenschool, later vredegerecht, ontworpen door A. Van Assche

Emiel Clausplein 4 (Deinze)
Neogotisch gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1870-72 naar ontwerp van architect Auguste Van Assche, restaurateur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 35078 | Bouwkundig element

Herberg In de Bareele en Het Goedje

Graaf van Hoornestraat 49 (Deinze)
Aan de straat gelegen breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit begin 19de eeuw en verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 210404 | Bouwkundig element

Tekenschool, stadswaag en vredegerecht

Guido Gezellelaan 55 (Deinze)
Modern gebouw van 1937 naar ontwerp van architect Herman Van Ooteghem, leraar aan de academie. In 1938 verhuisde de tekenschool, stadswaag en vredegerecht in 1870-72 naar deze locatie. Nog behouden oorspronkelijke zijgevel uitziend op de binnenplaats zijde Kalkhofstraat, opgetrokken uit platte gele baksteen met zogenaamde Dudokvoeg en brede vensters met vernieuwd aluminium schrijnwerk.