Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 35670 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Fallon de Keyser

Dendermondesteenweg 608-610 (Destelbergen)
Kasteel met omringend park gebouwd circa 1900. Onderkelderd kasteel met neoclassicistische inslag, van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond met een zware rechthoekige uitgebouwde toren van drie geledingen op de zuidoostelijke hoek, onder mansardedak. Dienstgebouw met paardenstallen en remise, op H-vormige plattegrond, eveneens daterend van circa 1900.


ID: 35906 | Bouwkundig element

Personeelswoningen en bijgebouwen

Meersstraat 39, 43 (Destelbergen)
Pittoresk ensemble gevormd door naast elkaar liggende landelijke woningen met gemeenschappelijke voortuin, aan de Aelmeersstraat afgesloten door een lage muur met ijzeren hekwerk. Samen met Aelmeersstraat nummer 9 vroeger behorend tot de afhangen van Kasteel Ocket. Voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen vermoedelijk uit tweede helft 19de eeuw, circa 1900 en in tweede kwart 20ste eeuw aangepast en deels vervangen door de huidige woningen.


ID: 35914 | Bouwkundig element

Hoeve De Klaver

Meersstraat 70 (Destelbergen)
Winkel-herberg-boerderij "De Klaver" gedeeltelijk schuilgaand achter een rij van vijf lindebomen.


ID: 35720 | Bouwkundig element

Herberg 't Pauwken

Reinaertweg 51 (Destelbergen)
Een rij van negen lindebomen waartussen een staaf aan twee ijzeren paaltjes voor het vastbinden van paarden markeert nog steeds de herberg in de landelijke omgeving. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw. In U-vorm opgestelde landelijke bijgebouwen van de bij de herberg horende hoeve.


ID: 21552 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kukkelbosstraat 86 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte lemen vullingen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door een hek van de straat is afgesloten.


ID: 21560 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Lutselusstraat 83 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, met aanpassingen uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, wat achteruit gelegen ten opzichte van de de straat, en gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.


ID: 200071 | Bouwkundig element

Herenhuis met lijstgevel

Guido Gezellestraat 34 (Diest)
Het tweelaags en vier traveeën tellend pand kan in het derde kwart van de 18de eeuw gedateerd worden.


ID: 78484 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Groene Poort

Molenstraat 16 (Diksmuide)
De hoeve werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de wederopbouw werd de vooroorlogse opstelling grosso modo gerespecteerd, een aantal gebouwen werden mogelijk op de vooroorlogse fundamenten heropgebouwd, een aantal oude muurresten zijn geïntegreerd in de wederopbouw. Roodbakstenen boerenhuis op het voormalig opperhof, lang geelbakstenen schuurvolume met (dichtgemetselde) stal- en wagenhuistraveeën en voederkeuken en stal met bewaarde geelbakstenen muren van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78230 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Stokerijstraat 15 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode gelegen in de Betoosterse Broeken. Deze hoeve gaat terug op de vooroorlogse site van de "Grande Distillerie d'Eessen" zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aanduiding van twee omwalde sites, ten oosten met bijkomend niet omwald neerhof en staakmolen.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.