Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4551 resultaten


ID: 130929 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde bij wegsplitsing

Boonakker (Oosterzele)
Traditioneel gekandelaarde linde bij een wegsplitsing. De boom is ingeplant in de scherpe hoek van een perceel en voorkomt hierdoor ook het afsnijden van de bocht.


ID: 132690 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Broek (Oosterzele)
Op de zuid-westkant van een hoevetje en aan de overkant van de weg, staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132693 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als parochiegrensboom

Broek, Leenstraat (Oosterzele)
Op de hoek van de Leenstraat met Broek staat een gekandelaarde linde die volgens het aldaar geplaatste infobord er de grens van de parochie markeerde.


ID: 301035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorp (Oosterzele)
Mooie en evenwichtig ontwikkelde bruine beuk aan de noordzijde van de parochiekerk. Deze beeldbepalende bruine beuk is geplant als vredesboon na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de oostzijde van de kerk is tegen de gevel een oorlogsmonument aangebracht.


ID: 131393 | Landschappelijk element

Zwaar ontwikkelde knotwilg op perceelsgrens

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Centraal op een weiland, langs de Geraardsbergse steenweg, staat een enorme knotwilg. De boom had in 2002 een stamomtrek van 618 cm en een kruindoormeter van 22 meter. De knotwilg is in lange tijd niet meer geknot geweest en dreigt met zijn enorm breed ontwikkelde kruin open te scheuren.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 130883 | Landschappelijk element

Oude kapellinde Issegem

Issegem (Oosterzele)
Een barokke pijlerkapelletje staat in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm met mogelijks een leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben.


ID: 131394 | Landschappelijk element

Tulpenboom

Keiberg 3 (Oosterzele)
Mooi ontwikkelde opgaande tulpenboom in een inmiddels verkavelde tuin. De boom heeft een stamomtrek van circa 4 meter en is met zijn totale hoogte van 30 meter en 20 meter kruindiameter een beeldbepalend volume.


ID: 304581 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
In het centrum van Oosterzele leidt van op de Keiberg een toegangsdreef naar het Kasteel Smissenbroek. Voorbij de toegangspoort is de dreef beplant met een dubbele rij opgaande beuken die het geheel een monumentaal karakter verlenen. De dreef zelf is aangelegd met kasseien en leidt tot aan het voorhof en de kasteelgracht. Op historische kaarten is te zien dat de kasteeldreef oorspronkelijk verder doorliep naar het noordwesten over de weg en de toenmalige 'Brouck Kauter' en zo het kasteel voorzag van een mooie zichtas.