Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 47974 | Bouwkundig element

Herenhuis met Mariakapel

Molenstraat 8 (Laarne)
Neoclassicistisch herenhuis, opgericht in 1842 met goed herkenbare behouden oorspronkelijke structuur, indeling en globaal voorkomen. Rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën breed in typisch 19de-eeuwse landschapstuin. Mariakapel naar oorsprong, stijl en inplanting één geheel vormend met het herenhuis. .


ID: 58184 | Bouwkundig element

Bloemisterij Den Waterbak

Nerenweg 13 (Laarne)
Volgens de gegevens uit het kadasterarchief liet bloemist Valère Vander Meirsch in 1912 het huis met de watertoren van de bloemisterij optrekken bij de Stenenbeek. Aaneenschakeling van volumes op een L-vormig grondplan met bakstenen hoofdvolume van drie bouwlagen en twee traveeën onder een platte bedaking.


ID: 58198 | Landschappelijk element

Kasseiweg

Steenbeekstraat (Laarne)
Smalle landelijke kasseiweg van circa 600 meter tussen Heirweg en Nerenweg. Een eerste maal met kasseien verharde weg in 1964 met kasseien afkomstig van de provinciale wegen Oosterzele-Lokeren en Gent-Zele op grondgebied Kalken.


ID: 58200 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Weiden met kasteelpark

Vaartstraat 10, 10A (Laarne)
Alleenstaand herenhuis van 1870 in neoclassicistische stijl met het karakter en de typologie van een statige grote villa in een uitgestrekte tuin met de allures van een kasteelpark. Het koetshuis met paardenstallen werd gelijktijdig naast het kasteel opgericht.


ID: 58210 | Bouwkundig element

Werkhuizen en stelplaats van de buurtspoorwegen

Vaartstraat 102 (Laarne)
Deels gekasseid terrein met sierbetonplaten afsluiting aan de straat met letters B en V (belge vicinal). Gelegen aan de provinciale weg tussen Kalken-Wetteren na aanleg van de tramlijn Gent-Zele-Hamme-Wetteren die in gebruik genomen werd op 17 april 1891.


ID: 58223 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerstraat 34 (Laarne)
Hoeve met losstaande bestanddelen met boerenhuis, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw, ten noorden en grote dwarsschuur ten westen op het met gras begroeide erf, van de straat afgesloten door een brede gracht.


ID: 914 | Bouwkundig element

Stalen spoorwegbrug

Gellik (Lanaken)
Stalen spoorwegbrug over het Albertkanaal, van het type Vierendeelbrug, ontworpen in 1937.


ID: 135343 | Landschappelijk geheel

Kasteel van Hocht en Hochterbampd

Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Het kasteel van Hocht en Hochterbampd zijn - enigszins geïsoleerd - gelegen nabij de Maas. Begin 19de eeuw werd hier parallel met de Maas de Zuid-Willemsvaart getrokken, in de jaren 1930 volgde de aanleg van het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen. De smalle sluis van Neerharen oogt spectaculair gezien het hoogteverschil van bijna 10 m. Het kasteel van Hocht is in oorsprong een abdij, eind 12de eeuw gesticht door de heren van Pietersheim. De omgeving van de abdij-, nu kasteelsite, wordt ingenomen door akkers, (laagstam)boomgaarden en enkele weiden, hier en daar afgelijnd door bomengordels. Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart ligt de uiterwaard Hochterbampd waarvan de naam verwijst naar de beemden (vochtige weilanden) van het voormalige Hocht. Delen van het gebied zijn laag gelegen zodat ze regelmatig overstromen bij hoogwater van de Maas.


ID: 301161 | Landschappelijk element

Vijvers en vijverrelicten Asbeek-Zijpbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
In de beekvalleien van de Asbeek en de Zijpbeek werden in het verleden talrijke visvijvers aangelegd in functie van de karperkweek. In de beekvalleien zijn nog elementen zichtbaar van het historisch netwerk van waterbouwkundige werken zoals wallen, dijken en grachten. Een aantal vijvers is nog steeds open water.


ID: 871 | Bouwkundig element

Watermolen Heidemolen

Heidemolenstraat 15 (Lanaken)
Graanmolen van het bovenslagradtype op de Asbeek/Molenbeek. In 1947 werd volledig overgegaan op elektriciteit, in het begin van de jaren 60 ging de molen uit bedrijf.