2944 resultaten
ID: 209661 | Bouwkundig element
Krinkelweg 13 (Zedelgem)
Gelegen rond een groot begraasd erf. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Thans gerenoveerd en niet meer in gebruik als landbouwuitbating. In 1856 ondergaat het woonhuis enkele wijzigingen en wordt opgesplitst in woonhuis en stalgedeelte. De schuur (nu garage) is bijgebouwd tussen 1864 en 1932 zie mutatieschetsen. De woning kent enkele uitbreidingen vóór 1932 en circa 1946. Woonhuis ten noorden van het erf met geïncorporeerde (voormalige) stallingen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achteraan een lagere, 19de-eeuwse dwarsvleugel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 209662 | Bouwkundig element
Krinkelweg 15 (Zedelgem)
Losse bestanddelen rond een gekasseid en gebetonneerd erf. De hoeve gaat zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Door het vergroten circa 1950 van het woonhuis en latere wijzigingen van de landgebouwen ontstaat een dichte aaneensluiting van de bebouwing die de indruk van een vierkantshoeve wekt. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht en wijzigingen in de loop van de 20ste eeuw, verankerde bruine baksteenbouw onder recent vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen), rechts een opkamertravee. Grote landgebouwen, dwarsschuur en stallingen uit de jaren 1950.
ID: 209903 | Bouwkundig element
Loppemsestraat 58 (Zedelgem)
Toegankelijk via een gekasseide oprit, de erftoegang wordt geflankeerd door overhoeks geplaatste, witbeschilderde bakstenen pijlers met rechts een gevelnis onder mijterboog met beeld van Maria.
ID: 209663 | Bouwkundig element
Noordstraat 108 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een deels verharde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). In 1941 registreert het kadaster een vergroting van de gebouwen die plaatsvond vóór 1932. Daarna volgen nog talrijke wijzigingen in de jaren 1940, 1960 en 1970. In de huidige staat met woonhuis, vernieuwd in de jaren 1950 maar eventueel met oudere kern. Ten oosten van het erf staat een schuur met beplanking en onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 209385 | Bouwkundig element
Ruddervoordsestraat 57 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadaster opgetrokken circa 1929 door de Zedelgemse handelaar en nijveraar Henri-Jozef Verhaeghe. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddaken (leien) met brede, geknikte dakoversteek. Gebruik van Euvillesteen voor de plint, buitentrapje en hoekstenen van de vensters. Centrale ingangstravee als torenvolume, uitgewerkt met bovendaks gedeelte onder pittoresk schilddakje met bliksemafleiders. Rondboogportiek en beglaasde deur met fraai versierde tralies, erboven een deurvenster met balkon met gebogen balustrade, gekoppeld venster boven het dak. Links een brede zijvleugel onder dwars schilddak, met driezijdige erker op de begane grond en drielichtvenster op de verdieping. Rechts eenvoudige vensters en tegen de zijgevel een oplopende erker.
ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.
ID: 210032 | Bouwkundig element
Zeedijkweg (Zedelgem)
Bakstenen hekpijlers aan de rand van het domein "Merkemveld" oorspronkelijk horend bij het kasteel "Baesveld". Relict van de vroegere toegang naar het kasteel. Roodbakstenen octogonale pijlers onder geprofileerde dekplaat in blauwe hardsteen en aan de basis geschoord door sierlijke, volutenvormige, smeedijzeren ankers.
ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.
ID: 83871 | Bouwkundig element
Bosstraat 179 (Zele)
Schoolgebouw met aan de straatkant kloosterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, schoolgebouw vergroot in 1910 en 1930.
ID: 83910 | Bouwkundig element
Dendermondebaan 137 (Zele)
Half vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door haag en dubbel hekwerk aan hoge gemetste hekpijlers met siervaas; gedateerd 1928 en volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect R. Van de Maele .