Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2940 resultaten


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 83871 | Bouwkundig element

Parochiale meisjesschool met kloosterhuis wijk Heikant

Bosstraat 179 (Zele)
Schoolgebouw met aan de straatkant kloosterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, schoolgebouw vergroot in 1910 en 1930.


ID: 83910 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dendermondebaan 137 (Zele)
Half vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door haag en dubbel hekwerk aan hoge gemetste hekpijlers met siervaas; gedateerd 1928 en volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect R. Van de Maele .


ID: 83893 | Bouwkundig element

Villa van sigarenfabrikant Geens

Dendermondebaan 41 (Zele)
Dieper gelegen en schuin ingeplante fabrikantenvilla, volgens bouwaanvraag ontworpen door architect Frans Van Severen in 1947. Opmerkelijke woning in cottagestijl van twee bouwlagen en twee traveeën onder snijdende steile zadeldaken met leipannen. Deels vrijstaand wagenhuis uit dezelfde bouwperiode en eveneens in cottagestijl.


ID: 83920 | Bouwkundig element

Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


ID: 83954 | Bouwkundig element

Villa

Dreef 40 (Zele)
Wat achterin en enigszins hoger gelegen grote villa met ruime omringende tuin. Tuinhek (pvc) in de as van de woning aan twee vierkante gemetste bakstenen hekpijlers met fraai gedecoreerde dekplaatrand.


ID: 83994 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gentsesteenweg 202 (Zele)
Alleenstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1930, met verzorgd baksteenmetselwerk met knipvoegen en gewitte gecementeerde banden op een gecementeerde plint.


ID: 83997 | Bouwkundig element

Villa Vlasbloem

Gentsesteenweg 248 (Zele)
Vrijstaande villa, volgens bouwaanvraag zogenaamd "Villa Vlasbloem" gebouwd naar ontwerp van 1928 door architect Adolf Keppens (Zele) voor vlasser Ch. De Graeve. Gelegen in een omhaagde omringende tuin aan de straatkant afgesloten door twee hekkens aan lage bakstenen pijlers.


ID: 84004 | Bouwkundig element

Villa Rafkens Nest

Gentsesteenweg 348 (Zele)
Villa gebouwd in 1951 als eigen woning voor en door architect Willy Dangrau, sinds 1973 genoemd naar de huidige eigenaars. Achterin gelegen villa met aangebouwde garage, bereikbaar via een oprit met breuksteen en afgesloten door een ijzeren toegangshek aan verjongende bakstenen hekpijlers.


ID: 84181 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heikant 266 (Zele)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen aan een verhard erf; ijzeren hekwerk aan hermetste baksteenpijlers. Achterin gelegen zuidelijk georiënteerd boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak, gedateerd 1786. Aan de straat gelegen L-vormig bedrijfsgebouw met schuur en stallen, In kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.