Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 84325 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Oudenwalle

Gottemstraat 18 (Dentergem)
In het ancien régime had Dentergem ongeveer een twintigtal heerlijkheden. Oude Walle was één van de drie grootste en had samen met de kleinere heerlijkheden Groot- en Cleenhuyse, Proost en Hecke een schepenbank die recht sprak over hun gebied. Toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Rechts van de grintweg, leidend naar het huis, situeert zich een kleine boomgaard. Het woonhuis, ten oosten van het erf, kan eventueel teruggaan tot de 17de of begin 18de eeuw. Laag huis onder pannen zadeldak met twee aandaken en voorliggende weide.


ID: 84327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groeneweg 23 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf met enkele fruitbomen. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met woonhuis en daartegenover de stallingen en wagenhuis aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1864 uitgebreid. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden aan de oost- en zuidkant van de boerderij enkele grote stallingen toegevoegd.


ID: 84476 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.


ID: 84335 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.


ID: 84333 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katteknok 2 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een onverharde oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Woonhuis wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 84531 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ast

Kraaistraat 25 (Dentergem)
Hoeve met verschillende bestanddelen gegroepeerd rondom een grinten erf en centraal een klein gazon. Heden opgesplitst in twee wooneenheden. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een site aangeduid. Verankerde baksteenbouw met mansardedak (imitatieleien in eterniet?). Zuidgevel met vlechtingen en twee kleine, blinde oculi in de topgevel. Vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden van het erf ligt een voormalige ast uit circa 1899. Dwarsschuur met wagenhuis en stallingen.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.


ID: 84344 | Bouwkundig element

Hoeve Kerstenburg

Markegemsesteenweg 151 (Dentergem)
Manege Kerstenburg voordien in gebruik als hoeve. De naam houdt waarschijnlijk verband met de adellijke familie Van Kerssene, die zeker in de 14de eeuw maar wellicht al veel vroeger grote stukken grond bezat in dit deel van Dentergem. Lage bakstenen woning met hoog pannen zadeldak en gecementeerde plint. Fraaie inkom met portiek onder leien schilddak en ondersteund door bakstenen pijlers met in de oksels kwartronde, betonnen bloembakken. De bijgebouwen werden verbouwd en uitgebreid in functie van de paardenfokkerij.


ID: 84357 | Bouwkundig element

Hoeve

Meulebekesteenweg 104 (Dentergem)
Kleine hoeve, achterin gelegen en toegankelijk via een onverharde weg. Volgens het Primitief Kadasterplan (circa 1830) gelegen in "den Brauwerye hoek". Mutatieschetsen van 1900 vermelden een reconstructie van een bestaande woning die wordt uitgebreid circa 1934. Woonhuis in verankerde baksteen onder pannen zadeldak, gecementeerde gevels met imitatievoegen. Opkamertravee aan de straatkant. De schuur ligt ten zuiden van het woonhuis.


ID: 84358 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 132 (Dentergem)
Hoeve op de hoek met de Meulebekestraat, losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Ferme Verbeke" aangeduid. Het woonhuis bestaat heden uit twee achter elkaar gelegen parallelle vleugels dwars op de straat georiënteerd. Verankerde, bruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met wagenhuis.