Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 52602 | Bouwkundig element

Watermolen op de Grote Nete

Watermolen 7-8 (Meerhout)
Onderslagmolen met 20ste-eeuws aanpalend bedrijfsgebouw, watermolen omgevormd tot horecazaak met in de gelagzaal bewaarde maalinstallatie.


ID: 305477 | Bouwkundig element

Hof t'Elderen

Barbierstraat 8, 8C (Meise)
Achterin gelegen hoevecomplex met losstaande bestanddelen, waarvan de oorsprong zou teruggaan tot het primitieve Hof te Imde en dus deel uitmakend van de oudste dorpskern van Imde. Het hof is gelegen ten zuiden van de kerk, tussen de Barbierstraat en de Molenbeek.


ID: 40197 | Bouwkundig element

Bieshochthoeve of 't Hof De Biesthoek

Brussegemsesteenweg 25 (Meise)
Achterin gelegen semi-gesloten hoeve, waarvan de woning volgens literatuurgegevens opklimt tot de 17de eeuw en vergroot werd in 1776; op het kadaster wordt in 1866 echter een 'reconstruction totale' geregistreerd met als resultaat een sterk afwijkende inplanting op de mutatieschetsen. In het begin van het tweede millennium werd het complex ingrijpend gerenoveerd met historiserende elementen.


ID: 305481 | Bouwkundig element

Watermolen op de Molenbeek

Dreef 6 (Meise)
Tot woning gerenoveerde watermolen op de Molenbeek, deel uitmakend van het kasteeldomein van Imde.


ID: 305483 | Bouwkundig element

De Oude Kam

Drijpikkelstraat 4 (Meise)
Voorheen brouwerij, bekend sedert 1385 en tot het einde van het ancien régime gebruikt als vergaderplaats voor de schepenbank van de baronie Imde, die volgens sommige bronnen al bestond in de 13de eeuw.


ID: 305459 | Bouwkundig element

Baggemolen op de Molenbeek

Heidestraat 6 (Meise)
De Baggemolen is een graanwatermolen op de Molenbeek, waarvan de oorsprong minstens opklimt tot het begin van de 15de eeuw. De omgeving van de Baggemolen wordt omwille van de hoogte en de waterrijke omgeving meermaals geciteerd als mogelijke oudste bewoningskern van Wolvertem.


ID: 306620 | Bouwkundig element

Herbariumgebouw

Nieuwelaan (Meise)
Het herbariumgebouw dateert uit de periode 1959-1962 en is gelegen in de zuidoostelijke hoek van het domein. Op het kadaster werd het gebouw voor het eerst ingetekend in 1970. Het complex is representatief voor het naoorlogse modernisme.


ID: 40150 | Bouwkundig element

Watermolen De Waet of Meysemolen

Sint-Annastraat 33 (Meise)
Eénlaagse constructie van baksteen op een onderbouw van zandsteen afgedekt met zadeldak, behouden oudere kern doch sterk gewijzigd in 19de-20ste eeuw.


ID: 36197 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Akkerstraat 11 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt vroeger met stokerij en sinds 1898 bloemisterij. In U-vorm opgestelde hoevegebouwen. Oorspronkelijke boerenwoning aan de zuidoostelijke erfzijde, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw en heden deels omgevormd tot duivenhok. Ten oosten aangebouwde rechthoekige gecementeerde watertoren en met de achterkant aanpalende nieuwe woning uit eind 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met zadeldak. Vroegere schuur met wagenhuis aan de straatzijde.


ID: 36202 | Bouwkundig element

Bloemistenwoning en bijgebouwen

Brusselsesteenweg 149 (Melle)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; jaartal Anno / 1903 op gevelstenen ter hoogte van de kroonlijst. Centrale en licht uitspringende deurtravee verhoogd met een vierkante torengeleding onder een steil schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer. Haaks achter aangebouwde werkmanswoning en werkplaats onder zadeldak, en ten noorden watertoren.