Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 307687 | Landschappelijk element

Kasseiweg Cl. Gregoirestraat

Cl. Gregoirestraat (Landen)
De kasseiweg kruist de Molenbeek en loopt naar het zuiden richting de 18de-eeuwse Hoeve Janshoven. De Clément Grégoirestraat loopt tussen de akkers en werd vernoemd naar de herenboer die zich hier vestigde in 1857. De kasseiweg is aangelegd in regelmatige porfier kasseien in halfsteensverband met wat bijmenging van Tiense kwartsiet. De kasseiweg is een van de vele wegen die samenkwamen bij de hoeve Janshoven en die de hoeve verbinden met de omliggende centra zoals Walsbets, Velem en Wamont.


ID: 200244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Janshoven met herenboerenparkje

Cl. Gregoirestraat 4 (Landen)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw met een in 1844 tot herenhuis verbouwde vleugel omgeven door een voor Haspengouw typisch herenboerenpark, circa 2 hectare, aangelegd rond 1860. Ten oosten bevindt zich een neogotische kapel binnen een ommuurd perceeltje.


ID: 307089 | Bouwkundig element

Watertoren van Landen

Grumstraat (Landen)
Watertoren uit 1936-1937, gelegen in de stationsomgeving ten zuidwesten van het historisch stadscentrum van Landen. Gebouwd voor de Landense Watermaatschappij voor de waterbevoorrading van de uitbreidende bewoning van de stationsomgeving en aanpalende stadskern.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 214011 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Lindestraat 41 (Landen)
Sterk beeldbepalende, minstens tot 1741 opklimmende grote gesloten bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, dominant ingeplant ten zuidoosten van de dorpskerk.


ID: 200986 | Bouwkundig element

Rufferdingemolen met molenaarswoning

Molenbergstraat 2-4 (Landen)
Watermolen van het bovenslagtype uit het tweede kwart van de 17de eeuw ter vervanging van oude molen van Rufferdinge die reeds beschreven werd in de 13de eeuw; herbouwd in de 19de eeuw, met toevoeging van haverpletmolen in 1883.


ID: 200086 | Bouwkundig element

Station Racour

Racourhalte 1 (Landen)
Betreft hier een goed voorbeeld van een landelijk station dat in 1908 door de Staatsspoorwegen werd opgetrokken. Karakteristieke baksteenarchitectuur in een bijzonder uitgebreide decoratieve uitvoering.


ID: 134200 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hooleyck

Rumsdorpstraat 60 (Landen)
In 1884-1888 door vrederechter Fernand Isidore Kempeneers gebouwd eclectisch landhuis met wintertuin en bijgebouw met koetshuis, paardenstallen en personeelsvertrekken. Aansluitend bij het koetshuis ligt een ommuurde moestuin met serres, toegankelijk via een achthoekig paviljoen met gelijkaardige stijlkenmerken als het landhuis. Ten noordwesten van het kasteel bevindt zich de ijskelder. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijk park van circa 2,5 hectare met enkele zeldzame oude bomen en recente aanplanting van zeldzame soorten.


ID: 306997 | Landschappelijk element

Holle weg Schepstraat

Schepstraat (Landen)
De Schepstraat loopt van in het centrum van Rumsdorp tussen uitgestrekte akkers naar de Tiensestraat. De aanzet van de weg is gekasseid en gaat dan over in een onverharde weg met groene bermen aan weerskanten. Bij Rumsdorp snijdt de weg zich stevig in het landschap in en krijgt een hol karakter. De holle weg wordt al aangeduid op de kaart van Deventer uit 1550 en vormde een parallelweg met de hoofdweg tussen Rumsdorp en Landen. In de 19de eeuw verliest de holle weg, de Scheper Straat, aan belang. In de loop van de 20ste eeuw wordt de Rumsdorpstraat de hoofdverbindingsweg tussen Rumsdorp en Landen.


ID: 200137 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve en Pitsaermolen

Spikkaertstraat 44 (Landen)
Het huidige complex dateert van 1861-63 met uitzondering van het woonhuis dat van 1882 dateert. Het nu verdwenen onderslagrad dateerde van 1900 en werd verwijderd in 1982.