Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2940 resultaten


ID: 84145 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Vaartstraat 8 (Zele)
Charmant alleenstaand boerenburgerhuis in ruime omringende tuin, aan de straat afgesloten door ijzeren hek aan twee betonnen pijlers. Dubbelhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak.


ID: 89743 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw met bakstenen fabrieksschoorsteen

Van Hesedreef 51A (Zele)
In binnenblok gelegen bedrijfsgebouw met beeldbepalende ronde bakstenen fabrieksschoorsteen, toegankelijk via twee toegangen met oude bakstenen hekpijlers verfraaid met een beraping. Aanvankelijk onderdeel van het voormalig textielbedrijf de N.V. Zeelsche Weverij dat werd opgericht in april 1927. Villa, fabriek en burelen werden gelijktijdig als een totaalproject door architect Adolf Keppens in 1927 ontworpen.


ID: 84150 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldekensstraat 288 (Zele)
Voormalige hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen. IJzeren toegangshek aan twee gemetste vierkante hekstijlen aan de straat. Kleinschalige landbouwsite reeds bebouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 84152 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlietstraat 24 (Zele)
Hoeve, volgens kadasterarchief minstens opklimmend tot het begin van de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek aan twee bakstenen vierkante hekstijlen. Rechts in langsrichting aan de straat palende grote bedrijfsvleugel.


ID: 75953 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kerkstraat (Zelzate)
Grotendeels ommuurde begraafplaats, oorspronkelijk gelegen rondom de oude gesloopte parochiekerk, vergroot in 1881 en in 1898, dodenhuisje gebouwd in 1902 naar ontwerp van architect Bouckaert.


ID: 75988 | Bouwkundig element

Hoeve De Molenstukken

Wachtebekestraat 43 (Zelzate)
Hoeve met eenvoudig laag boerenhuis en behouden grote schuur, erf afgesloten door twee ijzeren hekken met aan de Hooistraat hekpijler met rondboognis, gebouwd in 1907.


ID: 201117 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Eppegem

Brusselsesteenweg (Zemst)
Begraafplaats met rechthoekig grondplan omgeven door een bakstenen muur, op de begraafplaats van Eppegem liggen 228 Belgische doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven.


ID: 306850 | Bouwkundig element

Villa Maria

Brusselsesteenweg 84 (Zemst)
Villa Maria is een eclectische woning met duidelijke reminiscenties aan de art nouveau en de neogotiek. Dit goed bewaarde burgerhuis met behouden voortuintje en ijzeren hek aan de straat werd in 1912 gebouwd naar een ontwerp van architect Albert Jacobs uit Puurs. Bouwheer was T. Van Boeckhout, secretaris van de gemeente Zemst. Zowel het bouwjaar 1912 als de initialen van de opdrachtgevers (Theodore Van Boeckhout – Serafina Moens) werden verwerkt in de voorgevel. Achteraan ligt een ruime tuin.


ID: 134165 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Relegem

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.