Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 36223 | Bouwkundig element

Brouwerij  Huyghe

Brusselsesteenweg 282 (Melle)
Lokale brouwerij die reeds zou bestaan hebben in 1654. In 1906 aangekocht door Leon Huyghe die sinds 1902 werkzaam was in de brouwerij. Brouwershuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl; twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak. Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen voorzien van verticaliserende decoratie. Doorrit naar de achterliggende brouwerijgebouwen. Brouwerij van het verticale type met betonnen skeletstructuur en bakstenen vulling, met modernistisch getinte gecementeerde straatgevel van het hoofdvolume.


ID: 36231 | Bouwkundig element

Hoeve, herberg en brouwerij De Rode Leeuw

Brusselsesteenweg 539 (Melle)
Landelijk gebouwencomplex, onlangs verkaveld waarbij twee van de grootste vroegere bedrijfsgebouwen van de oorspronkelijke boerderij-herberg werden afgescheiden. Boerenwoning met oude kern, minstens 18de eeuw, doch aangepast midden 19de eeuw; van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Rechts aansluitende lagere bijbouw van drie traveeën. IJzeren toegangshek tussen ronde hardstenen pijlers met vierkante dekplaat rechts naast de woning. Op het achtererf: eenvoudige stalvleugel met eenkamerhuisje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 36239 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Dorpsplein 21 (Melle)
Ten noordoosten achter de parochiekerk nabij de Schelde-oever ingeplante landelijke bedrijfsgebouwen, naar verluidt voorheen horende bij een steenbakkerij. Oud woonhuis gesloopt en vervangen door een eenvoudige woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak. Haaks aangebouwde bakstenen vleugel van een vroeger wagenhuis met stallen; bakstenen gebouw van vijf traveeën onder een laag zadeldak.


ID: 36252 | Bouwkundig element

Villa

Geraardsbergsesteenweg 3 (Melle)
Nabij de Gondebeek gelegen art-nouveaugetinte villa, volgens bewaarde plannen een verbouwing uit 1911 door molenaar L. Van den Hende van een bestaande woning van circa 1880. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak met gele bakstenen lijstgevel geleed door dubbele, groen geglazuurde horizontale banden. Van de bloemmolen op waterkracht, bleef enkel het bruggenhoofd bewaard.


ID: 36280 | Bouwkundig element

Lindemolen

Lindestraat (Melle)
De Lindemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1847 en grondig verbouwd in 1870. Na de oorlog werd de kap gedicht met een betonplaat. Het draaiende werk werd verwijderd en de berg afgegraven. In 2010 werd de romp herbestemd tot een woonruimte.


ID: 36318 | Bouwkundig element

Goed ten Abeele met watermolen

Watermolenstraat 35-37 (Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.


ID: 56224 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex Vlaamse Brouwerij

Aalbeeksesteenweg 2, Oude Aalbekestraat 1 (Menen)
Gebouwencomplex bestaande uit brouwerswoning, opslagruimten, burelen en cascadebrouwerij. Brouwerij Frik gesticht in 1897. Brouwerswoning. Dubbelhuis van 1875 in rode baksteen; vijf plus drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Overige bedrijfsgebouwen van drie à vier bouwlagen, opgetrokken in rode baksteen onder zadeldaken.


ID: 56229 | Bouwkundig element

Bewaarde roterij

Dronckaertstraat (Menen)
Dronckaertstraat z.nr. Bewaarde roterij.


ID: 56282 | Bouwkundig element

Werkplaats

Dronckaertstraat 163 (Menen)
Diephuis met bakstenen trapgevel met gecementeerde en geschilderde rechthoekige muurvlakken. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk; behouden schrijnwerk.


ID: 55739 | Bouwkundig element

Oliefabriek

Fabiolalaan (Menen)
Beeldbepalend hoekgebouw van 1789 zie sluitsteen koetspoort. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint, negblokken, lateien en imposten van muuropeningen op de begane grond en de poortomlijsting.