Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 78951 | Bouwkundig element

Woonhuis met winkel

Dorpsstraat 103 (Damme)
Woonwinkelpand, gebouwd in 1906 als deel van een neoclassicistische eenheidsbebouwing met de naastgelegen panden. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op vlak gecementeerde plint, aflijnende houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen, op bovenverdieping gevat tussen pilasters met vlak uitgewerkt Ionisch kapiteel onder geprofileerd hoofdgestel.


ID: 78952 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Dorpsstraat 105-107 (Damme)
Samenstel van twee 19de-eeuwse woonhuizen in spiegelbeeldschema, samen met het naastgelegen pand nummer 103 volgens kadaster opgetrokken in 1906 als neoclassicistische eenheidsbebouwing. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 78683 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Jacob van Maerlantstraat 9A (Damme)
Hoekpand, thans uitgebaat als restaurant "De Lieve", opgetrokken volgens kadaster in 1902 op een nog onbebouwd perceel. Breedhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 78809 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Kasteelstraat 25 (Damme)
Half vrijstaande, eind 19de-eeuwse herenwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Gecementeerde lijstgevel met neoclassicistische versiering.


ID: 78812 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kasteelstraat 33 (Damme)
Eind 19de- of begin-20ste-eeuws dubbelhuis met gecementeerde neoclassicistisch getinte lijstgevel. Rechts naast de woning, een laag bakstenen poortgebouw met Marianisje in de trapgevel verwerkt.


ID: 78711 | Bouwkundig element

Smidse en herberg In de Nieuwe Smisse

Kerkstraat 44-46 (Damme)
Ensemble van twee panden met neoclassicistische inslag, thans eetgelegenheden "Uylenspiegel" (nummer 44) en "'t Hemeltje" (nummer 46). Gaat terug op voormalige smidse en herberg "In de Nieuwe Smisse", aangeduid als één bouwvolume op het primitief kadasterplan (1834), later opgesplitst.


ID: 78978 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kloosterstraat 4 (Damme)
Half vrijstaand burgerhuis in neoclassicistische stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1869, thans geïntegreerd bij de Vrije Basisschool Sint-Maarten. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak en met een geschilderde bakstenen lijstgevel. Links, zij-ingang via poort in bakstenen afsluitmuur.


ID: 78780 | Bouwkundig element

Historische site

Lapscheurestraat 4 (Damme)
Historische site die in de 17de eeuw ontstaan is ten noorden van de in 1640 nieuw ingeplante parochiekerk. Thans bestaat het ensemble uit de centraal, haaks op de straat gelegen 17de-eeuwse pastorie met ten zuiden daarvan de herenwoning die in 1845 is opgetrokken als kosterwoning. Ten oosten, 19de-eeuwse stalgebouwen, in 1910 uitgebreid met een haakse stalvleugel en een grote schuur ten noordwesten.


ID: 78834 | Bouwkundig element

Kasteel Vanreybrouck

Nieuwdorpstraat 43 (Damme)
Statig landhuis in ruime tuin. Het centrale hoofdvolume van het U-vormige complex is een herenhuis dat werd gebouwd in 1838, en door een grondige verbouwing en uitbreiding in 1910 in opdracht van Edmond Vanreybrouck, zijn huidige monumentale uitzicht verkreeg.


ID: 78739 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.