Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 308073 | Bouwkundig element

Romp van de Castertmolen

Gentstraat 73 (Menen)
De Castertmolen, een stenen molen om olie te slaan, werd in 1825 gebouwd op de grens met Moeskroen. In 1881 werd de conische stenen molen fors verhoogd in cilindervorm, waaraan de bewaarde molenromp zijn merkwaardige vorm ontleent. De molenromp is achterin gelegen ten noorden van de Gentstraat, op de hoek met een doodlopend deel van deze straat.


ID: 55821 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen

Ieperstraat 110 (Menen)
Burgerhuis met bijhorende achterliggende bedrijfsgebouwen, bereikbaar via poortdoorgang, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 55797 | Bouwkundig element

Krijgshospitaal van de zusters annuciaten

Ieperstraat 14-16 (Menen)
Het amalgaam van gebouwen uit verschillende perioden wordt in 1836 tot één geheel samengevoegd. In 1890 worden de verschillende vleugels verbouwd tot een efficiënt nieuw fabrieksgebouw, en krijgt het complex haar huidige uitzicht.


ID: 55749 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ieperstraat 2 (Menen)
Hoekhuis van vier plus vijf traveeën waartussen afgeschuinde hoektravee en drie bouwlagen gedateerd met gevelsteen 1901. Rode bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door doorgetrokken onderdorpels, muurbanden en waterlijsten.


ID: 55911 | Bouwkundig element

Windmolen De Goede Hoop

Kortrijkstraat 396 (Menen)
De op een kleine molenbelt gebouwde windmolen De Goede Hoop is een stenen stellingmolen, die aanvankelijk als olie- en korenmolen en later enkel als korenmolen functioneerde.


ID: 56139 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijhorend bedrijfsgebouw

Lageweg 2A, Wervikstraat 197 (Menen)
Vrijstaande burgerwoning met bijhorend bedrijfsgebouw. Schuin op de rooilijn ingeplant dubbelhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw, aan de straat afgezet door ijzeren hek; beboomde voortuin.


ID: 56164 | Bouwkundig element

Herenhuis

Leiestraat 75 (Menen)
Half vrijstaand herenhuis volgens onderzoek in het kadaster opgericht in 1892. Lijstgevel van rode baksteen, zeven traveeën en twee bouwlagen, verfraaid door het gebruik van zwarte sierbaksteen voor muurbanden, tandfries en vensteromlijstingen, cementtegels met florale motieven in de casementen.


ID: 56169 | Bouwkundig element

Nijverheidsgebouw met schoorsteen

Menenstraat 11B (Menen)
Achterin gelegen tot woonhuis verbouwd nijverheidsgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Geschilderde en verankerde bakstenen lijstgevel. Links, bakstenen schoorsteen.


ID: 55945 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen Valvan

Moorselestraat 119-121 (Menen)
Fabrieksbeuk van vijf traveeën en twee bouwlagen van rode baksteen. Dieper in gelegen bedrijfsgebouwen, eveneens van rode baksteen, schoorsteen.


ID: 56181 | Bouwkundig element

Pannenbakkerij Lauwenberg

Oude Aalbekestraat (Menen)
Voormalige pannenbakkerij Lauwenberg. Reusachtig bakstenen complex. Aan de zijde van de spoorweg, achttien beuken onder pannen schilddaken.