Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 26977 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hondelee 54 (Gent)
Achterin gelegen langgestrekte hoeve met omhaagde moestuin. Woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat), daterend uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 26978 | Bouwkundig element

Stal

Hondelee 82 (Gent)
Losstaande stallen, voorheen ten oosten van een langgestrekte hoeve. Verankerde witgekalkte gevels onder zadeldak.


ID: 20448 | Bouwkundig element

Hof van Vinderhoute

Hoogstraat 15, 15A-C (Gent)
Historisch huis of hof van Vinderhoute, verbouwd omstreeks 1730 door de familie de Montmorency en in 1781 nogmaals aanpassingen door J.P.J. Zoetaert, die het huidige uitzicht grotendeels bepalen. Herenhuis met een bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. De voormalige stallingen geopend met rondboogarcade van zeven traveeën zijn overkluisd met gedrukte gewelven gescheiden door gordelbogen.


ID: 26984 | Bouwkundig element

Hoeve

Hutsepotstraat 143 (Gent)
Achterin gelegen hoevetje met stallen ten westen van het gedeeltelijk met gras begroeid voorerf. Ten zuiden, woonhuis van vier traveeën met één bouwlaag onder zadeldak met zijaandaken en muurvlechtingen, daterend uit de 18de eeuw.


ID: 26985 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ghellinck met dienstgebouwen

Hutsepotstraat 147-149 (Gent)
Dienstgebouwen van het kasteel de Ghellinck, gelegen aan de noordzijde van het enorme domein op de hoek met Grotesteenweg-Zuid. Het kasteel werd gesloopt in 1945 doch het park met 18de-eeuwse aanleg bleef behouden. Ruime bakstenen gebouwen met vroegere smidse, stallen en personeelswoningen, daterend van 1906. Hovenierswoning in villastijl van circa 1900.


ID: 26989 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Hutsepotstraat 170 (Gent)
Semi-gesloten hoeve met ten westen het woonhuis, ten noorden aansluitende stallingen en losstaande oudere en recentere bijgebouwen ten oosten van het ruime begraasde erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante gemetselde hekpijlers.


ID: 26990 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Hutsepotstraat 182 (Gent)
Semigesloten hoeve met woonhuis ten westen en stallen ten noorden van het gekasseide erf, van de straat afgesloten door een muur en toegankelijk via een hek tussen gemetselde hekpijlers, rechts met nis en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Woonhuis met erfgevel van acht traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, boven de deur en in de dakpannen gedateerd 1807.


ID: 26983 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hutsepotstraat 79 (Gent)
Haaks op de straat ingeplante, langgestrekte hoeve met gedeeltelijk begraasd en beboomd erf. Ten westen woonhuis met zes muuropeningen en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26994 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zwijnaarde

Joachim Schayckstraat 4-6, Prelaatsdreef (Gent)
Huidig vrij recent kasteel met omringend park, behouden omwalling en toegangsdreef vanaf het dorpscentrum. Belangrijke voorgeschiedenis, opklimmend tot de 14de eeuw. Een laatste maal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1922 in zijn huidige vorm, in neorococostijl, naar ontwerp van architect Octave Flanneau. Kasteel op U-vormige plattegrond, gebouwd in het midden van het door de watergordel omgeven terras en grondvesten van de voormalige grotere kastelen. Ten noorden en zuiden voor het kasteel, ruime bakstenen stallen en koetshuizen daterend uit de 18de eeuw. Toegangsbrug vooraan met drie getoogde bogen.


ID: 18316 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain

Jozef Guislainstraat 43-45, 43A-D (Gent)
Het complex vormde voorheen het Guislaingesticht, daarvoor Krankzinnigengesticht voor mannen. Volgens richtlijnen van professor dr. Guislain werd het complex naar een ontwerp van 1852 van architect Adolphe Pauli aangevat in een eclectische stijl. Het complex omvat ook bijgebouwen, zoals werkplaatsen en stallen, gebouwd in 1866, volgens een ontwerp van 1863. In 1928 volgde een restauratie van de hoofdvleugels en werden een nieuwe kapel, watertoren en woonhuizen van de geneesheer en de aalmoezenier gebouwd naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.