Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 47758 | Bouwkundig element

Rij van vijf arbeiderswoningen

P.F. De Naeyerstraat 23-31 (Lebbeke)
Rij van vijf arbeidershuisjes, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1865 op de plaats van een hoeve met behouden stallen, naar verluidt onder meer opslagplaats voor de vellenfabriek van Hofmans, in 1934 opgesplitst in woningen.


ID: 306453 | Landschappelijk element

Steenkouterbaan

Steenkouterbaan (Lebbeke)
De Steenkouterbaan loopt van in Denderbelle naar het noordoosten en sluit aan op de hoofdweg naar Dendermonde. Voorbij de laatste huizen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die tussen de akkers loopt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) loopt deze weg dwars door de uitgestrekte dorpsakkers of kouter ten noorden van Denderbelle waar de naam Steenkouter naar verwijst. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende velden en op de kleine veldkapel 't Steenkouterkapelleken die hier eind 19de-begin 20ste eeuw werd opgericht.


ID: 9157 | Bouwkundig element

Hof te Landegem

Grote Steenweg 17 (Lede)
Grote gesloten hoeve, gelegen in een zacht golvend, beboomd landschap, met populierendreef vanaf de Steenweg. Witgeschilderde hoevegebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels gebetonneerde en onverharde binnenplaats.


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.


ID: 303944 | Landschappelijk element

Parkdreef van gewone beuk in het park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het westelijke deel van een cirkelvormig pad aan de buitenkant van het park werd beplant met een beukendreef. De lijnaanplantingen staan zes meter uit elkaar en de bomen in de rijen zijn geplant met een plantafstand van vier meter. Deze beeldbepalende dreef voorziet in een lommerrijke wandeling.


ID: 9118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Huize Ronkenburg

Ronkenburgstraat 25 (Lede)
Recent aangepast classicistisch gebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw met zij- en achtergevels ingesloten door nieuwe gebouwen en omgeven door park. De alleenstaande kapel werd in 1958 tot noodkapel omgebouwd naar ontwerp van architect Vleurick.


ID: 9173 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Watermolenstraat 1 (Lede)
De neoclassicistische pastorie werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Aan het einde van de 19de eeuw trok de eerste pastoor in het pand. Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak heeft een gecementeerde gevel en plint. De tuin heeft een landschappelijke aanleg. Rechts van de entreepoort staat een éénlaags bijgebouw; vermoedelijk het oude koetshuis.


ID: 24306 | Bouwkundig element

Hoeve

Begijnestraat 18 (Ledegem)
Kleine hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een begrint erf. Erftoegang ten westen via veldweg.


ID: 24264 | Bouwkundig element

Hoeve Populierenhof

Gullegemsestraat 179 (Ledegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen van donkere baksteen, U-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf met in het zuidoosten de resten van een oude waterput en in het zuidwesten. siertuin waarin imitatiegrot met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Ten westen, erfoprit gemarkeerd door gietijzeren hek tussen twee witbeschilderde bakstenen pijlers op gepikte plint; linker pijler met Marianisje.


ID: 24349 | Bouwkundig element

Schuur, vlasroterij en -fabriek

Rollegembosstraat 7, 1A (Ledegem)
Hoeve met links ervan vlasroterij en -fabriek. Semigesloten hoeve met losse, lage bestanddelen, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1844. Resterende hekpijler naast de erftoegang en na de Tweede Wereldoorlog op oude fundamenten herbouwde dwarsschuur in baksteen en betonsteen. Vlasroterij van circa 1923 en vlasfabriek van circa 1940 met fabrieksschoorsteen.