2943 resultaten
ID: 201178 | Bouwkundig element
Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de oorlog aangelegd bij een Duitse begraafplaats in het Polygoonbos. De begraafplaats, ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg, vormt een historisch en architecturaal geheel met Buttes New British Cemetery. Het betreft een kleine, zeshoekige ommuurde begraafplaats, in twee niveaus aangelegd, met een 'Cross of Sacifice' op het graspad. De graven zijn onregelmatig aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.
ID: 201179 | Bouwkundig element
Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De begraafplaats hangt historisch en architecturaal samen met het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery. Beiden werden ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Buttes New British Cemetery betreft een grotendeels ommuurde begraafplaats met aan noordoostelijke zijde een heuvel met gedenkteken voor de 5de Australische divisie in de vorm van een obelisk en aan zuidwestelijke zijde het New Zealand Memorial to the Missing in de vorm van een open zuilengaanderij gevat tussen een kubusvormige hall. De begraafplaats wordt verder gekenmerkt door een 'Stone of Remembrance' en symmetrisch aangelegde perken met rijen witte grafstenen.
ID: 304704 | Bouwkundig element
Roeselarestraat (Zonnebeke)
Gemeentelijke begraafplaats uit het interbellum met een crypte uit 1921. De deels ommuurde en omhaagde begraafplaats wordt getypeerd door een traditionele opdeling met omlopende en twee kruisende paden. De bakstenen muur aan de straat wordt geritmeerd door getrapte bakstenen lisenen met ertussen spaarvelden, bovenaan afgelijnd met een decoratieve baksteenfries. Tussen de hekpijlers een smeedijzeren hek.
ID: 33114 | Bouwkundig element
Wervikstraat 42 (Zonnebeke)
Alleenstaande dokterswoning met modernistische inslag uit de jaren 1930. Voortuintje afgezet met linden en lage bakstenen muur aan straatzijde; toegangen tussen taxushagen. Lage garage en praktijk onder plat dak links, vooruitspringend ten opzichte van het woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak met hoge schoorstenen.
ID: 33216 | Bouwkundig element
Zandvoordeplaats 77 (Zonnebeke)
Gaaf bewaarde, kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met bakstenen stoepen en ten zuiden omheiningsmuur waarin toegangshek en voetgangersdoorgang tussen vierkante pijlers; boerenhuis, stalvleugel, dwarsschuur en kleinere schuur. Aan de erfoprit, bakstenen rechthoekig kapelletje onder zadeldak; jaarsteen 1927 in de achtergevel.
ID: 200729 | Bouwkundig element
Bruggenhoek 1 (Zottegem)
De bouw van de villa werd omstreeks 1925 aangevat, naar een ontwerp van architect Claessens. Het is een tweelaags gebouw, opgetrokken in een gelige baksteen met natuursteen voor de constructieve onderdelen. In contrast met het neoclassicistisch geïnspireerd exterieur vertonen de interieurs een zuiver art-decostijl. Strakke voortuin met laag gelegen grasperk en decoratieve inkompartijen en hekwerk. De achtertuin werd aangelegd in een landschappelijke stijl.
ID: 9721 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Pastorie met voortuin en grote achtertuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met klokkenruitertje, daterend uit de 19de eeuw. Ten zuiden, bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak.
ID: 9773 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grotenbergestraat 162 (Zottegem)
De laat 18de-eeuwse pastorie telt vijf traveeën en twee bouwlagen en is gelegen tussen een voorplein en ruime beboomde tuin. De axiale as is prominent aanwezig. Het geasfalteerd voortuintje is van de straat afgesloten door middel van een muur met gietijzeren hek. Links en rechts bevindt er zich een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak.
ID: 9604 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heldenlaan 92 (Zottegem)
De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.
ID: 9753 | Bouwkundig element
Korenbloemstraat 2 (Zottegem)
L-vormige hoeve, schuin ingeplant aan de straat met ommuurd, gebetonneerd en gekasseid erf, hek en lindebomen. Ten noordoosten, witgekalkte boerenwoning, dubbelhuistype, van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Overluifeld houten kruisbeeld langs de weg tussen lindebomen.