Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 9376 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Edingsesteenweg (Ninove)
Gotische kerk verwoest door een brand van 1838. Huidige neoclassicistische kerk opgetrokken van 1838 tot 1842; integratie van behouden laatgotisch koor. De plattegrond ontplooit een deels ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën en een laatgotisch koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door twee latere sacristieën. Omringend kerkhof.


ID: 9337 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Eichemstraat 190 (Ninove)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op de heuvelrug aan de hoek van de Eichem- en Lindenbergstraat te midden een omringend kerkhof, is een zaalkerkje dat in zijn huidige vorm tot de 14de-15de eeuw teruggaat en waaraan in de 18de eeuw een pseudotransept werd toegevoegd. De kerk is voorzien van een klein kerkhof, omringd door een herbouwd bakstenen muurtje met ezelsrugafdekking.


ID: 9353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Geraardsbergsesteenweg 308 (Ninove)
Parochiekerk met omringend deels ommuurd kerkhof met enkele graftekens tegen de kerkmuur. Oorspronkelijk afhankelijk van de Sint-Adrianusabdij van Geraardsbergen. De gotische zaalkerk uit de 15de eeuw werd circa 1631 hersteld en in 1776 gewijzigd en uitgebreid met twee zijbeuken.


ID: 9454 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Halsesteenweg 372 (Ninove)
Ingeplant nabij de Steenweg Halle-Ninove; omringend kerkhof. Verbouwde gotische kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. Ontstaan uit een slotkapel van het kasteel van Wedergraete, vanaf de tweede helft van de 13de eeuw gebruikt als parochiaal bedehuis.


ID: 9410 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.


ID: 9319 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 1 (Ninove)
Gelegen op een hellend terrein met hoge dam. De voormalige kerk, afhankelijk van de abdij van Nijvel, dateerde uit de 15de- 16de eeuw; zij was klein en breed, had een zware toren met ten zuiden traptoren, hoger koor en bijgebouwde zijbeuken. Neogotische vernieuwing in 1909, met uitzondering van het laatgotische koor. De plattegrond vertoont heden: vierkante westtoren met achtkantige noordelijke en zuidelijke traptoren, driebeukig schip van vier traveeën; koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, twee zijkoren van één rechte travee met driezijdige sluiting en een ten noorden gelegen sacristie.


ID: 9251 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.


ID: 9492 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius-van-Padua

Kerkstraat (Ninove)
Parochie gesticht in 1914. Kerk van 1941-1945 naar ontwerp van architect R. Cassiman uit Ninove.


ID: 9399 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Lieferingeplaats 1 (Ninove)
Landelijk kerkje, samengesteld uit diverse volumes, met omringend, ommuurd kerkhof, tuintje achter de sacristie ten oosten. In kern vroeggotisch met bewaarde westgevel en ten westen toren, transept, koor en ten zuiden sacristie; ten oosten sacristie uit de tweede helft van de 17de eeuw; het schip werd verbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, misschien parallel met verbouwingen van de oostelijke sacristie van 1775.


ID: 83583 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom

Mariaweg 10 (Ninove)
Eenvoudige kapel uit 1661, mooi ingeplant midden de korenvelden op het kruispunt van drie veldwegen en omgeven door coniferen, cipressen en een dichte haag. Witgekalkt zaalkerkje van drie traveeën met halfrond koor. Bak- en zandsteenbouw op zandstenen sokkel.