3539 resultaten
ID: 86231 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.
ID: 3157 | Bouwkundig element
Goorboslei 8, 8A-D (Sint-Katelijne-Waver)
Omgrachte hoeve naar ontwerp van 1981 van G. Driesen in 1986-1989 gerestaureerd en omgevormd tot wooncomplex.
ID: 3258 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groenstraat 9-11 (Sint-Katelijne-Waver)
Het neoclassicistisch Sint-Michielskasteel wordt omgeven door een deels omgracht park en is bereikbaar via een kastanjedreef.
ID: 3168 | Bouwkundig element
Lombaardstraat 53 (Sint-Katelijne-Waver)
Grondig aangepast kasteeltje in kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw, gelegen in omringend en aan drie zijden omgracht park.
ID: 3267 | Bouwkundig element
Midzelen 27 (Sint-Katelijne-Waver)
Gerestaureerd, verankerd, bakstenen woonstalhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met jaarankers 1701 in oostelijk aandak.
ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.
ID: 3220 | Bouwkundig element
Stationsstraat 315 (Sint-Katelijne-Waver)
Voormalige hoeve omgebouwd tot kasteeltje, gelegen in een park met bewaarde omgrachting, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgericht en meermaals aangepast.
ID: 3272 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zorgvliet 15-17 (Sint-Katelijne-Waver)
Het kasteeldomein Zorgvliet omvat het omstreeks 1860 gebouwde neoclassicistisch kasteel, het voormalig koetshuis en de conciërgewoning omgeven door een park dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een bakstenen muur en een ijzeren hek.
ID: 59030 | Bouwkundig element
Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.
ID: 59031 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Appelstraat 4 (Sint-Laureins)
Voormalige pastorie, ingeplant in een grote beboomde tuin ten zuiden van de kerk en uitziend op het omhaagde kerkhof. Huidig gebouw daterend van 1837 en gebouwd op de oude site van de eerste pastorie van Oudeman. Typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met ijzeren klokkenstoeltje en klok, links en rechts geflankeerd door bijgebouwtjes onder lessenaarsdak.