Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 78620 | Bouwkundig element

Hoevetje

Vrijthout (Asse)
Verderop in dezelfde straat, hoevetje uit de 19de eeuw met resten van leembouw in een dienstgebouwtje.


ID: 76738 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Vrijthout

Vrijthout 9-13 (Asse)
Hof te Vrijthout, in de vijftiende eeuw een leen in het bezit van de heren van Groot-Bijgaarden. Van het voorheen vrij uitgebreide complex blijven slechts fragmentarische resten die heden gesplitst zijn in meerdere woongelegenheden.


ID: 76739 | Bouwkundig element

Neerhoeve van het voormalige Kasteel van Waarbeek

Waarbeek 43 (Asse)
In een bocht van de weg gelegen neerhoeve van het voormalige Kasteel van Waarbeek, dat volgens oude kaarten iets verder naar het zuidoosten lag.


ID: 76744 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem

Wolfrot 23 (Asse)
Naar verluidt voormalige kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem, heden ingericht als manege 't Hof.


ID: 76825 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Hof te Bollebeek

Z. 5 Mollem 345 (Asse)
Achterin gelegen hoeve, in oorsprong opklimmend tot het laatste kwart van de zeventiende eeuw en bereikbaar via een lindedreef in de as van de toegangspoort.


ID: 78621 | Bouwkundig element

Windmolenromp

Zittert (Asse)
Bakstenen windmolenromp uit de 19de eeuw (bovenkruiertype) voorzien van steekboogvormige muuropeningen.


ID: 300293 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Assenede

Assenede (Assenede)
Dit gebied omvat het krekengebied van Assenede dat één geheel vormt met het krekengebied van Zeeuws-Vlaanderen. Het betreft een aaneenschakeling van grote open polders ingedijkt in de 16de en 17de eeuw. Het gebied wordt doorsneden door een aaneenschakeling van kreken, dijken en extensief beheerde graslanden. De kreken manifesteren zich als open of half verlande waterplassen en/of laagten ingenomen door grasland die zich aftekenen in het akkerareaal. De rechtlijnige en hoekige dijken zijn noord-zuid georiënteerd en afgeboord met populieren. In de polder liggen verspreide vrijstaande boerderijen. De bewoning wordt gekenmerkt door verspreide vrijstaande boerderijen in de polder en rijnederzettingen met dijkhuisjes geënt op het tracé van de dijken. Gietijzeren grenspalen markeren de landgrens tussen Nederland en België en herinneren nog aan het smokkelverleden.


ID: 300287 | Landschappelijk geheel

Scheldepolders rond de Oesterput met overgang naar de zandstreek

Boekhoute (Assenede), Sint-Margriete, Watervliet (Sint-Laureins)
Inpolderingen uit de 17de en 18de eeuw deden het huidige geüniformeerd, vlak en open polderlandschap rond de Oesterput ontstaan. Het polderlandschap wordt gedomineerd door grootschalige akkers. De bewoning bleef schaars en beperkt tot historische rijnederzettingen en dijkhuisjes. De oorspronkelijke getijdengeulen zijn steeds verder verland maar de morfologie is nog herkenbaar aan de hand van het microreliëf in de graslandcomplexen. In de open polder zelf liggen enkele geïsoleerde hoeves die verantwoordelijk waren voor de ontginning van dit gebied. De Graaf Jansdijk werd opgericht op een pleistocene dekzandrug en vormt een natuurlijke grens tussen het relatief nieuwe polderlandschap en het houtland ten zuiden. Het Leopoldkanaal wordt gekenmerkt door hoge dijken met telkens een rij populieren en in het oosten de Notelaarsbrug.


ID: 76313 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Roegiers met park

Abdijstraat 40-42 (Assenede)
Kasteel, gelegen in een omgracht park afgesloten met een ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers met vaasbekroning. Park aangelegd in landschappelijke stijl met vijver en ijzeren brugje, opvallende rij platanen aan de walgracht. Oorspronkelijk gepleisterd en witgeschilderd kasteel daterend van 1783- 1785, uitgebreid circa 1910 en in 1938. Voormalige gebouwen van de bierbrouwerij, in kern daterend van circa 1800 en uitgebreid in 1903 met een stoombrouwerij. Dicht bij het kasteel, bevindt zich nog een kleine arbeiderswoning van circa 1863.


ID: 76315 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpse Heirweg 3 (Assenede)
Het enige nog bewaarde hoevetje in de straat, volgens het kadasterarchief van 1872. Eenvoudige boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak, later uitgebreid met een woongedeelte in het vroegere dienstgebouw. Verankerde bakstenen gevel op gecementeerde plint met beluikte vensters.