Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3060 resultaten


ID: 130101 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus en buxus

Beekmeers 51 (Zwalm)
De voormalige moestuin op het erf is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130153 | Landschappelijk element

Welkomstboom bij 't Lindenhof

Beekmeersstraat 1 (Zwalm)
Op traditionele wijze is links van de toegang tot de hoeve een gekandelaarde lindeboom aangeplant. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de boom de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 45140 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Andreasparochie met tuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aansluitende ommuurde moes- en bloementuinen, gelegen in een omringende ommuurde pastorietuin.


ID: 132753 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
De tuin bij de pastorie is aan de straatzijde afgesloten met een scheerhaag bestaande uit taxus. De wintergroene haag heeft hier als functie inkijken te voorkomen en indringing te verhinderen.


ID: 130121 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Beerlegemsebaan 64 (Zwalm)
Langs de Oudenweg staat een erfafsluiting, in hoofdzaak bestaand uit haagbeuk en met een beperkte bijmenging van een al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt assortiment van meidoorn en vlier. De kaphaag wordt zijlings geschoren, wat doet vermoeden dat er een omzettings heeft plaatsgevonden van scheerhaag naar kaphaag.


ID: 130061 | Landschappelijk element

Opgaande schermlinde

Bergstraat (Zwalm)
Op oude kadasterkaarten zijn er op dit perceel gebouwen in getekend. Deze gebouwen zijn sinds lange tijd verdwenen. Enkel de lindeboom die bij de gebouwen was geplant als schermboom is hier als een getuige blijven staan.


ID: 130059 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Bergstraat 1 (Zwalm)
Om zich af te sluiten van de straat is een haagbeuken scheerhaag aanwezig die deels bestaat uit wintergroene gewone buxus.


ID: 130060 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Bergstraat 1 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de gewezen moestuin is er een erfafsluitingshaag van haagbeuk met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagliguster, olm en vlier. De haag werd geplant in dicht plantverband en potdicht gemaakt om indringing te voorkomen.


ID: 130146 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Biestmolenstraat 3 (Zwalm)
Langs de Biestmolenstraat werd de huisweide met hoogstamboomgaard afgesloten door een geschoren veekeringshaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, hazelaar, beuk, es, sleedoorn, zomereik en vlier. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden. De haag is de laatste jaren niet zo goed onderhouden. Door achterstallig onderhoud is de hoogte meer dan 2 meter en wijkt hier af van de traditionele scheerhoogte van 100 - 150 cm.


ID: 130141 | Landschappelijk element

Twee schaduwbomen van lindenhakhout bij Vanderlindensmolen

Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.